Bemötande, hälsa och personliga berättelser. Att vara troende och homosexuell, hur går det ihop? Prästen och gayaktivisten Lars Gårdfeldt är en av talarna på HBTQ-dagarna för seniorer i Örgryte-Härlanda, som hålls i veckan för andra året.

– Det blev väldigt lyckat förra året, så vi fortsätter att lyfta det här viktiga ämnet, säger Sara Jerez, folkhälso- och kultursamordnare i Örgryte Härlanda.

Det betyder inte att publiken vällde in i stora skaror förra året. Men de som kom var engagerade och positiva. De efterlyste mer information och kunskap om ett ämne som kan vara svårt för många i den äldre generationen.

– Det tar nog några år innan det här arrangemanget sätter sig. Men våra utvärderingar visar att de som kom var väldigt nöjda och vill att vi ska göra mer sånt här, säger Sara Jerez.

På tre ställen
HBTQ-dagarna ”Människor emellan” ordnas 29–31 maj i samband med den stora HBTQ veckan i Göteborg, West Pride. Arrangemangen för seniorer hålls på de tre äldreboendena Kaggeledshuset, Dicksons Hus och Björkekärrshus.

Ett av de mest besökta evenemangen förra året var Angélica, som levt nästan hela sitt liv som ”en vanlig, gift man” innan hon kom ut som transperson. Nu är hon 74 år och berättar om sitt liv på Kaggeledshuset på onsdagen.

På Dicksons hus dagen därpå, 30 maj, kan man lyssna till en personlig berättelse av prästen Lars Gårdfeldt om livet som gay i Göteborg, under rubriken ”Rätten att äta frukost med den man älskar ”.

Och på fredagen kommer läkaren Anna Westerståhl till Björkekärrshus och pratar om hälsa och bemötande ur äldre HBTQ-personers synvinkel. Frågan är om vi alla är lika inför vården.

Dans på fredag
Programmet har tagits fram av en arbetsgrupp där även det lokala pensionärsrådet är representerat. Rådets ordförande Monica Påhlsson invigningstalar på onsdagen.

– Utifrån utvärderingarna och diskussioner i arbetsgruppen har vi tagit fram ämnen som vi tror lockar och berör den äldre publiken, säger Sara Jerez.

– Vi tycker att vi fått ihop ett bra program även i år och hittills har responsen varit väldigt bra.

HBTQ-dagarna bjuder på musik och underhållning också, i form av Raj Raj-kören, pianisten Hans-Erik Lindblad och Evergreens orkester. Evegreens svara för finalen på fredagen, då det blir dans i Björkekärrshus, till tonerna av låtar från 40-, 50- och 60-talen.