Internationellt gångbart. HBTQ-festivalen byter namn till West Pride – HBTQ-festivalen Göteborg. Det beslutade festivalföreningens årsmöte på tisdagskvällen. Bakom namnbytet finns en önskan att få ett namn som är mer gångbart internationellt, lättare att uttala och lättare att kommunicera.

– Vi vill locka besökare från andra delar av världen och synas utanför Sveriges gränser, säger Thomas Johnsson, festivalens marknads- och kommunikationskoordinator.

– Det har varit problematiskt med HBTQ, som ju blir andra bokstäver på andra språk. Nu får vi ett namn som funkar över hela världen.

Näst störst i Sverige
Pride är ett etablerat begrepp för festivaler med hbt-fokus. Det uppstod i USA redan i slutet av 60-talet och idag finns pridefestivaler i hela världen, i Sverige bland annat i Stockholm och Uppsala.

HBTQ-festivalen i Göteborg grundades 2007 och har vuxit snabbt. Idag är den Sveriges näst största. Under årets fem festivaldagar arrangerades 370 programpunkter med sammanlagt 108.000 besök. Och den avslutande Regnbågsparaden slog rekord med 10.000 deltagare och 30.000 åskådare.

Festivalen har även verksamhet över året i form av utbildningar och kulturprogram i Göteborg och resten av Västra Götalandsregionen.

– Därför vill vi också ha ett nytt namn, som visar att vi faktiskt har verksamhet i hela regionen och inte bara när det är festivalveckor, säger Thomas Johnsson.

Kärleksdag i Trädgårsföreningen
Festivalen har över 230 samarbetspartners och stöds ekonomiskt av bland annat Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och Näringslivsgruppen inom Göteborg & co.

Nästa år hålls West Pride 20 maj–2 juni. Precis som tidigare år blir området runt Bältesspännarparken centrum för festivalen, och på avslutningsdagen går Regnbågsparaden genom staden. Bland nyheterna finns bland annat en kärleksdag i Trädgårdsföreningen den 25 maj.

– Festivalen behöver mer pengar och vi är tvungna att både effektivisera och minska vår verksamhet i förhållande till vår ekonomi, men utifrån vår fantastiska utveckling de senaste åren kan vi ändå presentera aktiviteter under en längre period nästa år, säger verksamhetschefen Tasso Stafilidis.

4870.jpg

Foto: Julija Sidner