100:e volontären kom hem stärkt. – Helt fantastiskt. Jag har lärt mig så mycket av att komma till ett annat land och träffa människor med andra språk och kulturer. Det säger 24-åriga Helena, den hundrade Iter-volontären från Göteborg och nyss hemkommen efter sju veckor i Frankrike.
Om du vill jobba som volontär i Europa – läs mer här
Iter är volontärverksamhet för unga inom ungdomsenheten på Social resursförvaltning i Göteborg. Den vänder sig till unga mellan 18 och 29 år som känner att de har fastnat och inte kommer vidare till jobb eller studier. Verksamheten syftar till att få dem i någon form av sysselsättning – arbete eller utbildning.
– Vårt mål är att stärka självförtroendet och öppna dörrar för att underlätta för ungdomarna att komma på vad de vill göra i sitt liv, berättar Anna Lilja.
Ungdomarna deltar i volontärprojekt runt om i Europa. Det kan till exempel handla om trädgårdsarbete, arbeta med musik- och kulturfestivaler, att bygga eller renovera hus eller social arbete med människor. Själva volontärverksamheten kan vara allt från ett par veckor till flera månader. Då bor och arbetar man tillsammans med andra ungdomar från hela Europa.
Sju veckor i franska bergen
Helena åkte till södra Frankrike och deltog under sju veckor i två olika projekt. I det första arbetade hon i två veckor med att tillsammans med andra volontärer restaurera ett gammalt gårdshus och klosterruin uppe i bergen. De fick bland annat lära sig att blanda cement och att bygga upp stenväggar på gammalt sätt.
De kommande fem veckorna tillbringade Helena i ett annat projekt, även denna gång uppe i bergen med fantastiskt vacker natur. Här handlade det om att tillsammans med de andra sköta om en gård med tillhörande odlingar.
Rekommenderar andra att åka
Helena tycker att hon har lärt sig jättemycket. Dels själva arbetsuppgifterna, men inte minst av att träffa och leva med alla andra ungdomar från hela Europa. Internetuppkopplingen var dålig vilket gav mycket tid att njuta av naturen och umgås och lära känna de andra deltagarna.
– Jag tror man utvecklas av att ge sig iväg så här. Att få vara i en annan miljö och träffa alla dessa människor med olika bakgrund och erfarenheter. Det stärker en att man vågar, och jag rekommenderar absolut andra att göra samma sak, säger Helena.
Anna Lilja håller med. Hon ser att de som åker iväg som volontärer växer. Iter följer ungdomarna under en längre tid – innan, under och efter själva volontärpraktiken.
14 volontärer kommer till Göteborg
Helena var alltså den hundrade volontären från Göteborg och utbytet fortsätter. Den 18 september tar staden emot 14 unga volontärer från hela Europa för att under två veckor hjälpa till med olika målningsarbeten i stadens satsning ”21 km konst” tillsammans med Sätt färg på Göteborg.
– Det känns jätteroligt att vi kan ta emot så här många ungdomar. Förutom själva måleriarbetet håller vi som bäst på att planera in studiebesök runt om i Göteborg. Sådant som kan ge ungdomarna tips och idéer för verksamhet när de kommer hem, berättar Anna Lilja.
Ta emot långtidsvolontärer
Iter har också sökt pengar hos Erasmus+, EU:s ungdomsprogram, för att kunna ta emot långtidsvolontärer till stadens verksamheter.
– Göteborgs Stad har gjort det några gånger tidigare. Bland annat har Askim/Frölunda/Högsbo haft volontärer som fritidsledare på kulturhuset 1200 kvadrat. Mölndal och Kungsbacka är exempel på grannkommuner som tagit emot volontärer. Jag tycker att en stad i Göteborgs storlek skulle kunna göra mer, säger Anna Lilja.
Man får inga pengar för att ta emot en volontär, men det kostar inte heller så mycket eftersom EU står för boende, mat och fickpengar.
– Det är bara att höra av sig till oss på Iter, så berättar vi mer om vad det innebär att ta emot en volontär, säger Anna Lilja.
Tillsammans med andra europeiska volontärer jobbade Helena från Göteborg med att restaurera en klosterruin upp i de franska bergen. Foto: Privat