Ny skulptur hedrar ideella krafter. Mellan klockan 15 och 19 finns frivilligorganisationer och fältassistenter på plats i Brunnsparken för att informera om fattigdomen som de möter på Göteborgs gator. I samband med manifestationen Hemlösas natt invigs också skulpturen Livshjulet – möten i ögonhöjd.

Den 17 oktober har FN utnämnt som internationella dagen för utrotning av fattigdom och i Göteborg uppmärksammas den med att Göteborgs Stad, Räddningsmissionen, Frälsningsarmén och Trappa Ner arrangerar Hemlösas natt.

De som går förbi tältet i Brunnsparken bjuds på kaffe, bulle och en påminnelse om att fattigdomen finns mitt ibland oss.

Bristen på bostäder en av orsakerna
Några exakta siffror på hur många som är hemlösa i Göteborg finns inte.

– Men vi kan se att andra grupper blir hemlösa. Tidigare var det människor som hade avsevärda problem med missbruk och skulder som hamnade i hemlöshet – idag räcker det med att inte tjäna så bra eller att man försörjer sig på tillfälliga jobb, säger Monika Bergström-Bunner, fältassistent på Social Resursförvaltnings uppsökarenhet.

Bostadsbristen i Göteborg är en viktig orsak till att människor som tidigare kunde få en lägenhet nu står utanför bostadsmarknaden. De har ofta inte någon kontakt med socialtjänsten och omfattas heller inte av den kartläggning som Boinvent gör över antalet hemlösa.

Utanför samhällets skyddsnät
– De som har kontakt med socialtjänsten får hjälp – de andra får klara sig själva. Och det är inte lätt i Göteborg, säger Monika Bergström-Bunner.

Den ökande gruppen EU-medborgare hamnar också utanför skyddsnätet.

– De hänvisas till det lilla som de kan tigga ihop, pengar som kanske räcker till mat och ved över vintern för familjen hemma i Rumänien. Det är fattigdomen som gör att de kommer hit, säger Monika Bergström-Bunner.

Nytt minnesmärke i Brunnsparken
Göteborgs Stad samarbetar med flera frivilligorganisationer, bland andra Göteborgs Räddningsmission som har uppsökande verksamhet, kafé och övernattning för hemlösa. De arrangerar fackeltåget som startar klockan 17 från Café Vasa och går hela vägen till Brunnsparken.

Klockan 18 invigs en ny skulptur som placerats i Brunnsparken. Den har titeln Livshjulet – möten i ögonhöjd, och är ett minnesmärke för att hedra Göteborgs Räddningsmission, dess grundare och de goda ideella krafterna som finns i staden.

Konstnären Ann Carlsson Korneev finns på plats för att berätta om sina tankar bakom utformningen av skulpturen som finansierats av Charles Felix Lindbergs donationsfond.