Ordnar en rad aktiviteter. FN har utsett den 25 november till Orange day - den internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor. Detta uppmärksammas i hela Göteborgs Stad. På Hisingen blir det en rad aktiviteter under hela veckan. Bland annat en ljusmanifestation i Backa Röd.

Anette Hall, verksamhetutvecklare på socialförvaltningen Hisingen.

Göteborgs Stad har som mål att våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck ska upphöra. Varje år uppmärksammas därför Orange day, tillsammans med andra myndigheter och organisationer. Färgen orange ska representera en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Aktiviteterna på Hisingen vänder sig till invånare i alla åldrar och görs på flera platser.

– Våld i nära relationer och hedersrelaterat våld är mycket viktiga frågor för oss som vi arbetar med dagligen. För att ge dessa viktiga frågor extra uppmärksamhet har vi valt att göra en rad olika aktiviteter under hela veckan även om tonvikten ligger på själva Orange day den 25 november, säger Anette Hall, verksamhetutvecklare på socialförvaltningen Hisingen.

Filmvisning på fritidsgården

Under hela veckan- från måndag till söndag – visar Vårvindens Fritidsgård filmen ”Kära pappa”.  På Vårvindens fritidsgård finns det också möjligheter att pärla sitt eget armband på temat ”Våga bry dig”

Ljusmanifestation i Backa Röd

I bostadsområdet Backa Röd blir aktivitetshuset Hjalmarstugan navet under Orange week. Under hela veckan kommer stugan att lysas upp i orange. Det kommer att vara korvgrillning under dagen den 25 samt möjlighet att pärla med temat – ”våga bry dig”. Det blir också en tipspromenad med frågor kring temat.

Det bjuds på flera föreläsningar den 25 november. Våga bry dig – Civilkurage, en presentation av Poseidon och Göteborgs stads allmännytta om hur man som granne kan hjälpa till och förebygga våld i hemmet. Kriscentrum för män är där och föreläser. Socialtjänsten och kvinnojouren Lex femme är på plats informerar om sina verksamheter. UN Women och Terrafem bjuder också på föreläsningar.

Carl Blixt, utvecklingsledare på Poseidon.

– Vi som fastighetsägare vill lyfta frågan för detta är ett stort problem. Det är viktigt att sprida kunskap men också berätta var man kan få hjälp och stöd, säger Carl Blixt, utvecklingsledare på Poseidon.

Och Backa bibliotek kommer till Hjalmarstugan med en bokcykel fylld med böcker kopplade till dagens tema.

Workshop och ljusmanifestation

Under en workshop arbetas med frågan om – ”hur tycker du att man kan stoppa mäns våld mot kvinnor”. Tanken är att det workshopen sedan ska utmynna i ett konstverk. På kvällen blir det också samling och en ljusmanifestation. All personal på Bostadsbolaget Poseidon kommer att bära orange västar med ”Våga bry dig” hela veckan.

Fler aktiviteter i Brunnsbo och Backa

Även på Selma Lagerlöfs torg i Backa kommer det att synas och märkas under veckan att det är Orange week.

Och fritidsgårdarna i Backa, Brunnsbo, Kärra och Tuve bjuder in representanter från UN Women och kvinnojouren Lex femmes under Orange week för att ha samtal kring ämnet. Det blir också premiär den 25 november för en film gjord av tre ungdomar från Hisingen ur gruppen Rec it.

Socialkontoret lyser i orange

På Västra Hisingen startar aktiviteterna också redan på måndagen. Socialkontoret på Höstvädersgatan lyser upp i orange samt att det flaggas med orangefärgade flaggor framför socialkontoret hela veckan. På kvällarna kommer Biskopsgårdens invånarguider och medarbetare från Resursenheten Unga svara på frågor på ICA Amhult och på Vårväderstorget. Besökarna bjuds på clementiner. Det blir också möjligheter att pärla.

I Lundby kommer veckan att uppmärksammas med affischer och information om Orange day och vad det innebär.