Den som undrar hur mast- och brädhamnarna vid Stigberget och Vallgraven såg ut år 1711 är numera bara några klick på datorn från svaret. Stadsbyggnadskontoret har nämligen digitaliserat flera hundra gamla kartor och dokument över Göteborg, och nu ligger materialet på nätet, för gratis beskådan för både forskare och allmänhet.

Det finns drygt 43.000 kartor i Stadsbyggnadskontorets digra arkiv, och nu har alltså närmare 300 av de historiskt mest intressanta kartorna börjat läggas ut på Internet.

Det digra arbetet har pågått sedan i våras och är inte klart ännu, men resultatet har sedan förra veckan börjat läggas ut på Stadsbyggnadskontorets hemsida, för gratis beskådan åt allmänheten.

Ökad tillgänglighet och minskat slitage

– Att kartorna nu blir tillgängliga för alla att ta del av på Internet underlättar inte bara den historiska forskningen, utan minskar också slitaget på originalen som ofta kan vara i dåligt skick, säger William Försth, arkivchef på Göteborgs Stadsbyggnadskontor.

Den äldsta kartan som har digitaliserats är från 1711, men det finns flera intressanta dokument som har skannats in. Roteindelningen av Majorna från 1901, till exempel, och kartverken från Göteborgs 300 års-jubileum 1923 är några.

– Det finns även flera intressanta planer som vi har digitaliserat, trots att de aldrig blev verklighet. Det fanns till exempel långt gångna planer på att göra Göteborg till en kopia av Paris, med bebyggelse som en påfågelplym utanför vallgraven, säger William Försth.

Stora och små kopior

Kartor och planer upp till A1-format har skannats i en så kallad rullskanner, i fullfärg och i 400 dpi:s upplösning i TIFF-format, vilket har skapat datafiler på uppemot 600-700 megabyte. Filerna har sedan kopierats ytterligare en gång, till storlekar och upplösningar som lämpar sig bättre för publicering på Internet.

– Vi bestämde oss också för att låna gamla adress- och industrikalendrar från Fastighetskontoret och Stadsmuseet. Det var den tidens motsvarighet till dagens telefonkataloger och ger intressant och rolig kompletterande information till kartorna, när man kan söka i pdf-dokumenten och se vilka som bodde i husen och vad de arbetade med, säger William Försth.

Enkel utrustning gav bra resultat

Nu ligger Göteborgs adress- och industrikalendrar från 1850 till 1899 på Stadsbyggnadskontorets hemsida, efter att ha skannats in med en helt vanlig kontorskopiator med skanner-funktion.

– Många har sagt att det skulle vara ett så svårt och tidsödande arbete, men vi var två personer som gjorde det på två månader, under lediga stunder, i somras. En del av poängen med hela projektet har varit att visa att man med väldigt enkel utrustning lätt och snabbt kan skanna in även dokument som är i dåligt skick, och ändå få ett fantastiskt resultat. Nu hoppas vi att fler arkiv antar utmaningen och sätter igång att digitalisera sina samlingar också, säger William Försth.

Fotnot:
För att kunna se kartorna på Stadsbyggnadskontorets webbplats krävs det att man laddar ner ett särskilt program, som kan läsa djvu-formatet. Programmet är gratis och kan laddas ner via länken nedan.