Toppforskare kommer. En tur med en hjärnforskare i Lisebergshjulet? Kanske föredrar du en spårvagnsresa fylld av fakta kring din hälsa, eller att lyssna på forskarna som tävlar i att presentera sin forskning så underhållande som möjligt? Den sextonde vetenskapsfestivalen ligger redan i startgroparna.

Den internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg drar sig inte för att hitta nya okonventionella vägar till kunskapen. När den sextonde upplagan äger rum 25-29 april sätts hjärnan och hjärnforskningen i fokus.

– Det här är ett otroligt spännande område som öppnar dörrar till vårt allra innersta, säger Jennie Tuner som är programansvarig och redan kan lätta lite på förlåten kring arrangemangen.

# Vetenskapsrouletten. Lisebergshjulets 42 gondoler ska under en och en halvtimme fyllas med forskare som på löpande band får sällskap av vetgiriga festivalbesökare i gondolen. Den privata föreläsningen pågår så länge resan varar.

# Spårvagnsföreläsning. Fem forskare från olika discipliner låter sin kunskap flöda över spårvagnsresenärer i utvalda stadsdelar.

# Science Slam. Sex forskare får tio minuter på sig att presenterar sin forskning så underhållande de bara kan. Juryns dom är hård men rättvis – mest underhållande forskare vinner.
Bland en lång rad välkända namn som väntas till Göteborg i slutet av april märks:

# Professor Peter Kirsch från Heidelbergs universitet som studerat hur vår hjärna och mentala hälsa påverkas av urbaniseringen.

# Professor Åsa Nilsonne från Karolinska institutet, som inte bara är en välkänd författare, också forskat i neuropsykologi.

# Professor Roger Ulrich från Texas, USA, miljöpsykolog som intresserar sig för arkitekturens, färgernas och grönskans stimulerande effekt på hjärnan.