Valdeltagandet i Göteborg var högre än i övriga landet vid söndagens EU-parlamentsval. 39,6 procent av de röstberättigade i Göteborgs kommun röstade jämfört med 37,2 i hela landet. Även valresultatet bland väljarna i Göteborg skiljer sig åt jämfört med hela landet.

Även om det var fler som röstade i Göteborgs så minskade valdeltagandet bland göteborgarna i söndagens val. 1999 var valdeltagandet 42,4 procent i Göteborg jämfört med 39,6 procent i söndagens val. Det är en minskning med nästan tre procentenheter.

Junilistan skrällde

Den stora skrällen i valet var junilistan som fick 14,4 procent av rösterna i hela landet. I Göteborg fick junilistan något lägre siffror, 12,1 procent. Sverigedemokraterna fick i Göteborg 1,2 procent av rösterna jämfört med 1,1 procent i hela landet.
36A2.jpg
Moderaterna, kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i var de partier som tydligast förlorade röster i Göteborg jämfört med förra EU-parlamentsvalet för fem år sedan.

Folkpartiet fortsatt starkt i Göteborg

Jämfört med hela landet är det främst folkpartiet som är starkare i Göteborg än i övriga landet. Även vänsterpartiet och miljöpartiet är något starkare i Göteborg än i hela landet. Göteborgs kommun är folkpartiets sjätte starkaste kommun i landet.

Socialdemokraterna och centerpartiet är svagare i Göteborg än i hela landet. Göteborgs kommun är centerpartiets fjärde svagaste kommun i Sverige.