”En fristad från kylan, utsattheten och våldet”. Huldas hus, Göteborgs Stads verksamhet för hemlösa kvinnor, fick på torsdagskvällen pris på Faktumgalan på Stora teatern. Sju priser delades ut under kvällen. Det finaste - försäljarnas eget - gick till Huldas hus.

”Årets Faktumpris går till en fristad från kylan, utsattheten och våldet som ofta möter hemlösa kvinnor ute på gatorna. Här får de inte bara duscha, dricka kaffe och tvätta sina kläder utan framför allt ett sammanhang, något att göra och hopp om en bättre framtid”.

Så lät motiveringen när Huldas hus fick ta emot Faktumpriset på tidningen Faktums gala på Stora Teatern. Syftet med galan var att uppmärksamma goda insatser som görs i kampen mot hemlöshet och socialt utanförskap.

”Vi kunde inte fått erkännandet från finare håll”
– Det är ett erkännande till mina medarbetare att vi byggt en bra verksamhet. Det är ju Faktumförsäljarna själva som nominerat oss, så vi kunde inte ha fått erkännandet från ett finare håll, säger Ulla Ekman, enhetschef.

– Sedan sätter priset målgruppen på kartan igen, det är också viktigt. Kvinnorna får ett rum, de blir synliggjorda. Slutligen är det ju också ett kvitto på att vi gör bra verksamheter i Göteborgs Stad, fortsätter Ulla Ekman.

Hur ska ni fira det här?
– Med tårta tillsammans med brukarna på husmötet ikväll. Alla kvinnorna hade ju egentligen velat vara med under galan. De har varit jättexalterade inför det här och skickade en massa sms under galan och undrade hur det gick, så nu ska vi fira ordentligt med dem.

Huldas hus ligger på Karl Johansgatan 31 i Majorna. Huset har fått sitt namn efter den legendariska fiskhandlaren Hulda Sköldberg. Hon bodde i huset med sin familj och har beskrivits som en omtänksam, engagerad och driftig kvinna.