Vill uppmärksamma kvinnors utsatthet. Karaoke för sångnödiga, soppa, bröd, kaffe och kaka. Och lite godis. Så firar Huldas hus i Majorna Kvinnodagen på söndag 8 mars. Folksångerskan Elona Planman står på scen, men hon blir nog inte ensam.

– Jag tror att vi kommer att få lyssna till dikter, berättelser och kanske sång från några ”mindre kända kvinnor” som besöker oss ibland, säger Maria Gonzalez, chef för Huldas hus.

733C.jpg
Huldas hus på Karl Johansgatan är en fristad för hemlösa kvinnor. Dit kommer kvinnor in på en kopp kaffe, för att sova, tvätta kläder och få någon att prata med. Det finns möjlighet att delta i ett stort utbud av aktiviteter och tre tidningar har publicerats med besökarnas dikter och berättelser.

Alla kvinnor välkomna
Men firandet på kvinnodagen gäller inte bara just de hemlösa och de som bor i något av kommunens boenden. På söndag sitter det en skylt på Huldas hus om att alla som definierar sig som kvinnor är välkomna in.

– Vi vill uppmärksamma kvinnors utsatthet och samtidigt mötas, glädjas och stärkas i den kvinnliga gemenskapen, säger Maria Gonzalez.

I år är det tredje gången Huldas hus firar 8 mars. Förra året kom ett 100-tal personer.

– Vi hoppas på lika många i år. Vi har också en quiz för de som är sugna på att tävla, säger Maria Gonzalez.

Firandet börjar kl 10 och pågår till 14-tiden. Då är det lagom – för den som vill – att ta sig till Götaplatsen och tåga för kvinnors rättigheter och jämställdhet.

Demonstrationen arrangeras av 8 marskommitten i Göteborg. Tåget avgår från Götaplatsen klockan 15.

6C66.jpg