”Viktig fristad för hemlösa kvinnor”. Varje år besöker mer än 350 hemlösa kvinnor Huldas hus. Där kan de ta en dusch, tvätta sina kläder och få ett mål mat. Men också delta i aktiviteter som textilverkstad, dans och måleri. I tio år har Huldas hus varit en mötesplats där några av samhällets mest utsatta fått en trygg fristad med plats att växa.

Maria Sundstedt, gruppchef på Huldas Hus.

På Huldas hus kan hemlösa kvinnor träffa andra i samma situation, delta i aktiviteter och vila upp dig. Eller kanske ta en kopp kaffe, låna telefon eller dator. Huldas hus är en öppen verksamhet där man inte tar några anteckningar och du är välkommen som du är.

– Till oss får du komma även om du skulle vara påverkad. Här blir du inte bedömd eller dömd, säger Maria Sundstedt, gruppchef för verksamheten.

Huldas hus firade tioårsjubileum den 4 oktober och Maria Sundstedt berättar att verksamheten tyvärr behövs lika mycket nu som för tio år sedan. Att vara både hemlös och kvinna skapar en dubbel utsatthet, med stor risk för att bli utnyttjad fysiskt, psykiskt, ekonomiskt och sexuellt.

– På Huldas hus kan besökarna känna sig trygga. Dessutom skapas en oerhörd kraft i ett socialt rum med bara kvinnor. Något som de inte får uppleva någon annanstans.

Varierande aktiviteter
Förutom att hjälpa till med de mest grundläggande behoven som mat, vila och kläder har Huldas hus arrangerat mängder av olika aktiviteter och kurser under åren. Det är besökarna som sätter agendan som innehåller allt från de stående inslagen som textilverkstad, gym och skapande verkstad, till yoga, massage, antistresskurser, utflykter och bokcirklar. Det senaste önskemålet som precis startat är rörelseformen Nia som är inspirerad av dans, kampsport och mindfulness.

– För den här gruppen människor består livet mestadels av en kamp för att klara av de mest basala behoven. Hos oss får de möjlighet att ägna sig åt allt det där andra som får oss att må bra och växa som människor.

Under husets tio år har hållbarhet blivit en viktig del av verksamheten. Många av besökarna har ett stort engagemang i miljön och idag präglar hållbarhetstänket både driften och aktiviteterna.

Inför framtiden menar Maria Sundstedt att det finns ett område de måste bli bättre på.

– Vi saknar de yngre kvinnorna. Jag tror att de inte alls vet om att vi finns och vi måste jobba på att nå ut till dem, säger hon.

Stort engagemang
När Huldas hus, som fått namn efter den fiskarhustru  som bott i det gamla huset på Karl Johansgatan 31, firar 10 år den 4 oktober blir det med mycket kladdkaka och glädje. Många av kvinnorna som besöker huset har varit med ända sedan starten.

Maria berättar att det även gäller delar av personalen.

– De och enhetschef Ulla Ekman som funnits med sedan verksamheten startade har gjort ett fantastiskt jobb under de här tio åren.

Själv har Maria Sundstedt bara har varit ansvarig för verksamheten drygt ett år och hon känner en stor ödmjukhet inför uppdraget.

– Vi har 350 unika besökare varje år. Det säger en del om behovet. Varje dag möter vi kvinnor med en otrygg och ostadig tillvaro. Det är ett stort förtroendeuppdrag att kunna erbjuda dem någon form av stabilitet och ett respektfullt bemötande, säger Maria Sundstedt.