Firar med tre jubileumskonserter. Hvitfeldtska gymnasiets musikprogram, tidigare musiklinjen, startade redan 1971 och har sedan dess bedrivit spetsutbildning inom musik. Bland skolans alumner finns framgångsrika musiker som Laleh Pourkarim och Anna von Hausswolff.

­- Det som Hvitfeldtska är mest känt för är vår bredd. Vi utbildar mycket duktiga klassiska musiker men även inom rock, jazz och mängder av olika genrer. Nu har vi funnits i hela 50 år, och det är väl det som är häftigt, att vi har den här åldern i ryggen, säger rektor Åse Andrén Gustafsson.

Stor konsertverksamhet

Hvitfeldtska gymnasiet har 2000 elever och 200 av dem går på musikprogrammet. Trots att det bara är tio procent av eleverna som studerar musik är det en stor del av skolans verksamhet. Varje år arrangeras ett flertal konserter där eleverna framträder och visar upp sina talanger.

– Vi har en stor konsertverksamhet, det arrangeras väldigt många konserter här. Vi har kanske fem större konserter per år och 50 mindre. I maj har vi en vårkonsert som vi arrangerar varje år, utöver det har vi en höst- och en julkonsert, säger Tommy Olsson, lärare på musikprogrammet.

Jubileumskonsert med späckat program

Jubileumskonserten anordnas av både lärare och elever under tre kvällar, 29, 30 och 31 mars. På programmet finns 17 olika programpunkter. Förutom nuvarande elever, framträder operasångaren Anton Ljungqvist och violinisten Victoria Stjerna.

– Vi har bett en gammal elev som numera arbetar som tonsättare, Tina Andersson, att skriva öppningsmusik för kör och orkester.

– Vi kommer ha brassensemble, folkmusik, jazz, rockband, soloband, popband, ren körmusik och mycket mer. Med det här fullspäckade programmet vill vi visa upp vår musikaliska bredd och vilken talang våra elever har, säger Tommy Olsson.