Om 400 dagar drar firandet igång. Hallå där Therese Brusberg! Du är chef för Göteborgs 400-årsjubileum på Göteborg & Co och med 400 dagar kvar till jubileet bjuder ni in göteborgarna att dela med sig av 400 saker. Varför då?

Therese Brusberg.

– Alla kan vara med och hylla vår stad genom att samla ihop 400 egna saker. Det kan vara allt från att en förskola ritar 400 teckningar till en förening som vill skapa berättelser och sånger. Bara fantasin sätter gränser. Det är ett enkelt sätt att engagera sig och delta i firandet när vi nu börjar närma oss.

Hur går förberedelserna?
– Det går fint! Nu håller vi på att forma firandet som börjar med en invigning av jubileumsåret direkt vid årsskiftet 2021, sedan den stora Jubileumshelgen 4 – 6 juni och hela året fylls av upplevelser för både göteborgare och besökare.

Vad har hänt under de här åren?
– Vi bestämde oss tidigt att ha ett öppet och inkluderande arbetssätt. Det innebar att vi började med att fråga göteborgarna vad de önskade i sin stad. Utifrån svaren formulerades en jubileumsplan och i samverkan med förvaltningar, bolag och en mängd andra aktörer förverkligas idéerna och Göteborg har nu bland annat fått en Jubileumspark med bad i Frihamnen, en regnlekplats vid Näckrosdammen och musiklägret Side by Side för att nämna några Jubileumssatsningar.

Varför gör stadens verksamheter denna kraftsamling inför 2021?
– Göteborgs politiker bestämde sig redan 2009 för att använda jubileet som en milstolpe. Att staden fyller 400 år skapar en möjlighet att åstadkomma saker och utveckla vår stad. Årtalet och jubileet är egentligen inte det viktigaste. Tillsammans kan vi använda vägen till 2021 för att göra Göteborg till en ännu bättre stad för framtiden.