Kraftsamling efter skottlossningar. Efter två nya skottlossningar i Biskopsgården, kallades stadsdelens krisledningsgrupp samman på torsdagsmorgonen. Då beslutades bland annat att hålla Idépunkten på Friskväderstorget öppen på kvällstid.

– Till Idépunkten kan man komma om man är orolig eller har frågor, vi ska försöka svara så gott vi kan, säger Monica Sörensson, sektorschef för äldreomsorg och hälso- och sjukvård, som ingår i krisledningen.

Det var i tisdags kväll som skott hördes på Klarvädersgatan och under onsdagskvällen sköts det igen, nu på Höstvädersgatan. Ingen människa kom till skada vid skjutningarna, men polisen har säkrat tomhylsor.

Stadsdelsdirektör Torleif Larsson kallade in krisledningsgruppen, som beslutade att försöka samla stadsdelens goda krafter. Tillsammans med polis ska krisstödsgruppen, fältassistenter, föräldrar och föreningar hjälpas åt för att skapa trygghet i området.

– Det har varit oroligt och skottlossningar under en längre tid och det är klart att det skapar otrygghet. Nu måste vi gå ut med trygghetsskapande åtgärder, säger Monica Sörensson.

Idépunkten kvällsöppen
Idépunkten på Friskväderstorget, som normalt inte är öppen på kvällstid, ska nu vara öppen till kl 20 under torsdagen och fredagen, för den som vill prata om skottlossningarna och läget i Biskopsgården.

Medarbetare från förvaltningens krisstödsgrupp finns på plats för att möta oro och svara på frågor. Krisstödsgruppen kommer också att ge sig ut och vandra i stadsdelen, både i norra och södra Biskopsgården, torsdag till söndag, fram till klockan 22.

Även föreningarna ska kontaktas för att få fler personer som kan nattvandra under helgen.

– Här finns ett antal aktiva nattvandrare, men de är inte så många. Vi jobbar på att få fler att ställa upp, men det är svårt, säger Monica Sörensson.

Föräldrars roll
Föräldrarna spelar också spelar en viktig roll i arbetet med att skapa trygghet. Resursenheten ungdom i Biskopsgården kommer nu på olika sätt att engagera och stödja föräldrarna. Bland annat ska ungdomsarbetare, tillsammans med polisen, ha samtal med föräldrar till ungdomar som befinner sig i riskzonen.

Sedan tidigare var det planerat ett möte på torsdagen för dem som arbetar med ungdomar i stadsdelen. Det mötet blir nu öppet, så att alla som vill kan komma till fältassistenternas lokaler på Vårväderstorget, kl 15 -16.30, och prata om ungdomar och trygghet.

På fredagen ska en ny verksamhet för ungdomar, en fritidsgård på Blåsvädersgatan, invigas. Och det kommer att ske som planerat, kl 16 på fredagen.

Krisledningen kommer att ha ett nytt möte på torsdagseftermiddagen.