VR-glasögon, föredrag och barnföreställning. I november flyttade Älvrummet, Göteborgs Stads arena för stadsutvecklingsfrågor, till Lindholmen. Nu har flyttdammet lagt sig och den 29 januari–3 februari är det invigning med massor av programpunkter.

Föredrag om allt från höghuset Karlatornet till billig och klimatvänlig matlagning, en resa med linbanan eller promenad i Frihamnen i virtual reality, dans- och teaterföreställning för barn – målet är att Älvrummets invigningsvecka i månadsskiftet januari–februari ska ha något för alla.

Sara Carlsson som jobbar i Älvrummet är nöjd med programmet som hon hoppas ska locka många till Lindholmen.

– Något som jag tror kommer locka en bred publik är Ola Sernekes föredrag om Karlatornet och Karlastaden, men det finns många andra intressanta ämnen. Som exempelvis arkitekten Lisa Wistrand, som pratar om normkritisk och inkluderande stadsutveckling. Det handlar om frågor som vilka vi bygger för och vilka som får vara med i de fina visionsbilderna. Hur ser vi till att vi bygger en stad för alla?

Ställ frågor till de som jobbar med planerna
Ett annat av föredragen handlar om hur man kan laga mat som är snäll mot både plånboken, klimatet och kroppen.

– När det gäller hållbarhet så tror jag att många känner sig lite uppgivna och att de inte orkar. Inte orkar sälja bilen, gå med i bilpool, börja odla sina egna grönsaker eller sy sina egna kläder. Då är det viktigt att visa att det inte behöver vara så svårt att leva lite hållbarare, säger Sara Carlsson.

På plats kan besökarna också kolla in Älvrummets digitala utställning om stadsutveckling i centrala Göteborg och det som kallas Älvstaden. Under invigningsveckan går det dessutom att prata med stadens experter som jobbar med till exempel Centralenområdet, Ringön, Frihamnen och Hisingsbron.

– Folk får möjlighet att ställa sina frågor direkt till de som jobbar med planerna. Det tycker jag är jättebra och ger större trovärdighet till Göteborgs stad.

Alla programpunkter och tider hittar du på Älvrummets hemsida på länken nedan.