Nya initiativ från West Pride under 2020. När årets pridefestival ställdes in valde West Pride att istället fokusera extra mycket på utbildning och information. Föreningen har tagit fram en undersökning om situationen för hbtqi−personer i Sverige och förmedlat resultatet genom bland annat informationskampanjer och utbildningar för både privata och offentliga verksamheter.  

Läs hela rapporten genom att klicka på bilden eller via länken längst ner i artikeln.

Hbtqi-personer i dagens Sverige känner sig otrygga. 28 procent undviker att vistas på vissa platser och miljöer av rädsla för att bli utsatta för diskriminering eller våld. Drygt 70 procent av HBTQI-personer i Sverige får höra nedsättande kommentarer, oftast på stan och krogen men det sker också flitigt på arbetsplatser och i skolan.

Det visar en riksrepresentativ undersökning av situationen för HBTQI-personer i Sverige som West Pride genomförde tidigare i år.

Digital parad och nya utbildningar

På grund av covid-19-pandemin blev årets pridefestival en internationell och digital händelse i form av Global Pride. Men trots att det inte blev någon festival på Göteborgs gator och torg har det varit ett händelserikt år för West Pride som satsat extra mycket på sin utbildningsverksamhet för företag, skolor och organisationer. Bland annat har 5000 elever utbildats i HBTQI-frågor och mångfald och numera finns West Prides utbildningar både på engelska och i digital form.

– Jag är mycket stolt över West Prides arbete och det vi lyckats genomföra trots de utmaningar corona-pandemin fört med sig, säger Emma Gunterberg Sachs, verksamhetschef West Pride.

Resultatet från West Prides undersökning visar hur utbredd diskrimineringen av HBTQI-personer är i Sverige. För att problematisera bilden av ett jämlikt land genomfördes i samband med nationaldagsveckan en stor kampanj på Göteborgs stadsinformationstavlor och via sociala medier.

− För att utmana begreppet svenskhet och hur stolta, fria och jämlika vi egentligen är utvecklade vi en kampanj som visar en vardag för de som faller utanför den svenska normen, menar Emma Gunterberg Sachs.

Flaggperiod som vanligt

Även i år blev det en officiell flaggperiod mellan den 25 maj och 7 juni för att synliggöra HBTQI-frågor. Göteborg har utmärkt sig genom att vara den stad som flaggar mest och längst i hela Europa. I år vajade fler regnbågsflaggor än förra året runt och den 3 juni, när festivalen skulle ha invigts, genomförde Göteborgs Stad genomförde en officiell flagghissning på paradstången på Gustaf Adolfs torg.

Göteborgs Stad arrangerade också camp demokrati i Lövgärdet den 17 juni och i Angered den 23 juni där ungdomar fick sommarjobb med fokus på demokrati- och MR-frågor.