40-årsjubileum för flagga och nationalsång. För första gången hissas den romska flaggan på Gustaf Adolfs torg. Det sker på Internationella Romadagen 8 april som firas med tal, sång och ljusceremoni vid Lejontrappan. I år är det dessutom 40-årsjubileum för den romska flaggan och den romska nationalsången.

– Den romska flaggan, som är grön, blå och med ett rött hjul i mitten, kommer att hissas klockan 12 och därefter sjunger Wicia Wiszniewski tillsammans med elever från Solbackeskolan nationalsången, berättar Andréa Selvén på stadskansliets enhet för jämställdhet och mångfald.

Ska bli återkommande tradition
För 40 år sedan hölls den allra första internationella romska kongressen i London. Det var då dagen började firas, flaggan infördes och nationalsången fastställdes.

Göteborgs Stad arbetar aktivt för att uppmärksamma nationella minoriteter och flagghissning är ett sätt.

– Det är ett led i vårt arbete för mänskliga rättigheter. Att hissa flaggor på minoriteternas olika dagar är ett initiativ som är nytt för i år, och tanken är att det ska bli en tradition som återkommer, säger Andréa Selvén.

Thomas Martinsson (MP) kommunalråd med ansvar för mänskliga rättigheter talar i samband med flagghissningen. Det gör även Soraya Post, en av grundarna av Agnesbergs folkhögskola och vice ordförande i European Roma and travellers forum, och Bagir Kwiek, ordförande i föreningen Romer för kulturell utveckling.

Ljusceremoni på Lejontrappan
Elever från Solbackeskolan och Agnesbergs folkhögskola medverkar med sång och diktläsning.

– Det hela avslutas med en traditionell ceremoni som härstammar från romernas ursprung i Indien. Vi kommer tända ljus på en bricka med blommor som sedan läggs i vattnet vid Lejontrappan, säger Andréa Selvén.