Chile först ut i serie på Stadsmuseet. På onsdag är det 40 år sedan militärkuppen i Chile. Dagen innan, tisdag 10 september, berättar två chilenare på Stadsmuseet om sina liv som flyktingar i Sverige. ”Berätta mera” heter evenemanget som äger rum klockan 13-15 på Stadsmuseet på Norra Hamngatan. Det arrangeras av bland andra Senior Göteborg, men är öppet för alla.

– Jag tror att vi har en stor nyfikenhet på varandra. Och att fördomar minskar när vi lär känna andra människor, säger Nélida Becerra på Senior Göteborg.

– Vi börjar med Chile eftersom det i veckan är 40 år sedan kuppen.

En miljon flydde
När Salvador Allendes folkvalda regering i Chile 1973 störtades av en militärjunta under ledning av general Pinochet, tvingades en miljon chilenare att fly från sitt land.

Många av dem kom till Sverige och många är idag pensionärer. På tisdagen kommer Raul Valdivia och Gilda Kästen att berätta om flykten från Chile och hur de har det i Göteborg idag. Det blir också chilensk folkmusik, dansuppvisning med föreningen ”Los Andes”, kaffe och smakprov på chilenska kakor.

”Berätta mera” arrangeras ytterligare två gånger i höst, utifrån tanken att alla bär på en berättelse och att vi har ett gemensamt släktskap i själva livet, oavsett var vi är födda.

Tisdagen 22 oktober kommer Mohammad Jafari från Iran och berättar om sitt liv i Sverige och tisdag 12 november är det fokus på Turkiet. Då kommer Cenab Turunc och Memis Esenteg från Turkiska Pensionärsföreningen i Göteborg och berättar om hur det var att komma till Sverige. Även vid de två träffarna blir det musik och dansuppvisning och kaffe med smakprov från respektive land.

Alla likadana
– Tanken är att inte bara invandrarna berättar sin historia, svenskarna får gärna göra det också. För i grund och botten är vi alla likadana, säger Nélida Becerra.

Bakom ”Berätta mera” står även Nätverket att åldras tillsammans, där bland andra pensionärsorganisationer och Idrotts- och föreningsförvaltningen är med.