Ska utvärderas av forskare. Precis som i Norge blir det snart möjligt för göteborgare att beställa varor på nätet från Systembolaget och få dem levererade hemma vid dörren. Åtminstone på försök. Detta sedan kommunstyrelsen idag sa ja till Systembolagets förfrågan.

Dagens beslut innebär att försöket med hemleveranser från Systembolaget kan börja i Göteborg i februari eller mars nästa år. Försöket, som inleds i Sollentuna redan 6 november, är sedan tänkt att pågå till september 2014 och ska följas av forskare som ska utvärdera följderna av den utökade servicen via bland annat försäljningsstatistik och enkäter.

Under försöksperioden kommer kunder i de postnummerområden inom Göteborgs Stad som Systembolaget väljer ut, att när de beställer via nätet också kunna välja hemleverans.

Det ska gå att beställa upp till 96 flaskor, motsvarande åtta kolli. Leveransavgiften blir då drygt 1.500 kronor. Den som bara beställer ett kolli, det vill säga en till sex flaskor, får betala drygt 200 kronor i leveransavgift.

Leveransen kan dras in
Beställningen kan bara göras till den adress där man är mantalsskriven och leveranser sker tidigast tre dagar senare, vardagar under butikernas öppettider, alltså mellan klockan 10 och 20.

Det är inte Systembolagets egen personal som ska leverera alkoholen, utan ett externt transportbolag vars personal kommer att få utbildning i hur man säkerställer ålder, identitet och nykterhet. Om det visar sig att kunden, som alltid betalar leveransen redan vid beställningen, inte är nykter, inte kan identifiera sig eller kan misstänkas för langning, ska varorna inte lämnas ut. Om någon av de deltagande projektkommunerna begär det kan Systembolaget även spärra leveranser till vissa adresser.