När Civilförsvarsförbundet i veckoslutet firar 70 år gör de det i Göteborg, med att utbilda invånarna i nordost om säkerhet och självskydd. 75 skolklasser får besök, liksom allmänheten på gator och torg. Sedan bjuds deltagarna på födelsedagskalas på Liseberg.

– När man fyller år brukar man ju få, men vi tänkte att vi skulle ge istället, säger Gunilla Ekholm på Civilförsvarsförbundet, den rikstäckande frivilligorganisationen som trots namnet inte har något med det militära försvaret att göra.

Förebyggande tips

I samband med sin riksstämma i helgen passar man på att ge sig ut i Gunnared och Lärjedalen och undervisa unga och vuxna i hur man skyddar sig mot allehanda faror.

– Vi plåstrar inte om folk, men vi lär ut hur man kan förebygga olyckor både för sig själv och sin omgivning, säger Gunilla Ekholm.

Fredag till söndag

49B6.jpg”Säkerhet till vardags och vid kris” är temat för de två timmar långa utbildningarna som uppemot 1.400 elever kommer att få under fredagen, och alla andra intresserade i stadsdelarna under lördagen.

Tre moment som alla har med individers sårbarhet att göra gås igenom under utbildningarna; ”Personskador”, ”Bostaden och närmiljön” och”Krishantering”.

Hemmet farligast

– Många tror ju att trafiken är den farligaste miljön att vistas i, men faktum är att flest olyckor sker i hemmet. Lever man dessutom i en redan socialt utsatt miljö ökar riskerna att råka ut för olyckor och skador ännu mer, säger Gunilla Ekholm.

På söndag den 23 september bjuds så alla göteborgare, även de som inte har deltagit i utbildningarna, till ett aktivitets- och underhållningsevent i Lisebergshallen, där ytterligare tips och information ges i lättsam tävlingsform, lett av Ingvar Oldsberg.

Fri entré till Liseberg

– Dessutom blir det ett intressant föredrag av TV-meteorologen Martin Hedberg om vilken roll klimatförändringarna spelar för den enskilde individens säkerhet, säger Gunilla Ekholm.

Efter universell underhållning av KulturATOM från Angered bjuds deltagarna på gratis inträde till nöjesfältet.

Fotnot:
Man måste alltså inte ha gått på en kurs för att få komma till arrangemanget i Lisebergshallen. Alla göteborgare är välkomna, men man behöver biljett. Den fås gratis från Blå stället, Angereds torg 13.