Startskott över hamnkanalen. När tyska kyrkans klocka visade 15.25 på tisdagseftermiddagen smattrade trummorna intensivt och en trumpet ljöd högt över hamnkanalen. På tyska bron trängdes göteborgare och följde såpbubblornas väg mot skyn. De hade just varit med om startskottet för stadens stora jubileumsarbete.

– Nu går vi från ord till handling, sa Camilla Nyman, tillförordnad vd för Göteborg & Co vill gärna se bubblorna i hamnkanalen som symboler för den bubblande och kittlande känsla av förväntan som ligger i luften.

Åtta år kvar
Om åtta år fyller Göteborg 400 år och innan dess ska det ha hänt massor.

– För även om det ska bli pompa och ståt, fest och kalas år 2021, så är vägen fram till 20121 minst lika viktig som själva jubileumsåret.

Tre teman har specificerats i jubileumsarbetet: Nära vatten, Bygga broar och Öppna rum. 23 av totalt 45 tänkbara jubileumsprojekt är redan inne i en fas av förstudier. Ett av dem handlar om återskapandet av Stora Hamnkanalen.

– Kanalen är själva vaggan för vår stad, som Camilla Nyman uttrycker det.

Närheten till vatten en röd tråd
På Tyska bron kan göteborgarna under veckans kulturkalas dela med sig av sina tankar kring kanalens framtida möjligheter. I kanalen ligger också Henrik Wallgrens skapelse Astrakan som gjorde det omöjliga – ”seglade” genom Nevadaöknen.

Tanken om närheten till vattnet går som en röd tråd bland de tankar som hittills kommit jubileumsarbetarna till del.

I november ska de 23 förstudier som nu pågår redovisas. Bland de övriga projekten märks bland annat: möjligheten att bada mitt i stan, att göra skärgården mer tillgänglig och att skapa en jubileumspark Frihamnen.

Senare under året kommer Angereds stadspark och Julstaden Göteborg att utgöra visuella markeringar av det pågående jubileumsarbetet.

5D54.jpg
Foto: Asbjörn Hanssen