Julmat, sång och musik. Julbord, gemenskap och fullt av aktiviteter har de seniorer som lyckats komma med på Göteborgs Stads populära julläger att se fram emot.

Lägerverksamheten för seniorer i Göteborgs Stad vilar inte över julen. På gårdarna Stora Färgen i Alingsås och Tyringegården i Hindås arrangeras var sitt tredagarsläger för gemensamt julfirande.

– Det är stort tryck på vår lägerverksamhet överhuvudtaget, men extra stort är det för de här som ordnas i juletid. Det finns många som är ensamma och de som kommer hit är otroligt tacksamma, säger Lotta Hansson.

Massor att göra
På lägren är det helpension och både kost och logi ingår för en kostnad av 100 kronor per dygn. Lägren har en egen kock och självklart blir det såväl julbord som i övrigt julinspirerad mat under de tre dagar som lägret pågår.

På gårdarna finns gott om möjligheter till olika sorters aktiviteter både inomhus och utomhus.

– Allt som finns vid de vanliga lägren som bibliotek, konstateljé och syrum är öppet nu också. Vad vi hittar på bestäms av gästernas önskemål. Det brukar bli väldigt trevligt med både sång och musik. Många tycker också om att promenera i de fina omgivningarna, säger Lotta Hansson.

Träffa nya vänner
Hon poängterar att en av förhoppningarna med lägerverksamheten är att de som kommer hit ska träffa nya vänner. Och så brukar det också bli. Hon berättar om ett gäng som efter att ha träffats på seniorlägret nu har matlagningskvällar ihop och ett annat gäng som lärde sig spela biljard på lägret nu träffas regelbundet för att spela.

– Vi brukat testa lite nytt, till exempel yoga, för att väcka nyfikenhet och kanske är det några som fortsätter tillsammans med aktiviteten när de kommit hem, säger Lotta Hansson.

Alla som bor i Göteborg och är 65 år eller äldre kan ansöka om att få åka på seniorläger.  Efter tre gånger får man ansöka igen och hamnar sist i kön.

Årets läger är i princip fullbokade, men det sker återbud. För den som kan åka med kort varsel kan det vara värt att höra av sig till lägerverksamhetens på telefon 031-367 94 46. I skrivande stund finns det ett par lediga platser på båda lägren.