Internet flödar över av porr, våld, mobbing och bedrägeriförsök. En värld som många vuxna står utanför, men ungdomarna finns där hela tiden. På torsdagen kommer kampanjen Surfa Lugnt till Göteborg, för en temadag med ett 50-tal personer, bland andra lärare och konsumentvägledare.

– Föräldrar engagerar sig i barnens idrott, men inte i deras internetanvändande. Det är synd, för man kunde undvika mycket skit om föräldrarna fanns med, säger Hansi Carlson från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), en av intressenterna bakom Surfa Lugnt.

Vill inte skrämma eller förbjuda

– Internet är den viktigaste grejen i ungdomars liv idag och om föräldrarna står utanför så blir det inte bra, säger Hansi Carlson.

Han är en av Sveriges ledande experter på ungdomars surfande på nätet. Han vill upplysa och informera, inte skrämma eller förbjuda.

– Visst ska vi använda Internet, men man måste vara lite slug när man gör det, till exempel alltid ha uppdaterade brandväggar och antivirusprogram. Och framför allt ha en dialog med sina ungdomar om vad de gör på nätet.

– Det går inte att skydda dem mot porr och våld på nätet. Att stänga av helt leder ingen vart, då går ungdomarna till en annan dator där ingen vuxen finns i närheten, säger Hansi Carlson.

Tolv städer får besök

Trots att nästan alla idag surfar på nätet upplever var tredje svensk med tillgång till Internet att de har för lite kunskap för att surfa säkert. Därför åker kampanjen Surfa Lugnt på turné för att informera och samla goda förslag i en idébank. Under september och oktober får tolv städer besök.

Temadagen i Göteborg har lockat ett 50-tal personer från olika yrkesgrupper – konsumentvägledare, cirkelledare, lärare och IT-pedagoger. Förutom Hansi Carlson deltar i Göteborg Pia Lundberg, koordinator för temadagen och Jonas Thambert, säkerhetsspecialist. Jonas Thambert och Hansi Carlson håller under temadagen en genomgång kring säkerhetsläget på nätet idag.

– Vi kan se en ökad hotbild. Nu finns det belägg för att organiserad brottslighet ligger bakom mycket av det som händer på nätet. Antalet phishingförsök ökade med 80 procent under 2006, berättar Hansi Carlson.

Phishing innebär att lura till sig person- och kontouppgifter, antingen genom mail från ”banken” som ska ”uppdatera en säkerhetsrutin” eller genom att locka med ett fantastiskt förmånligt erbjudande för den som klickar på en viss länk.

2730