”Visa att du har en hjärna” är budskapet. De flesta minderåriga som får tag i alkohol får det genom att någon i 20- till 25-årsåldern köper ut. Det kan vara en äldre kompis, ett syskon eller en pojk- eller flickvän. Med kampanjen ”Hej då alkoholskador!” vill man få ändring på det.

En uppblåsbar jättehjärna i plast har i dagarna landat hemma i brevlådan hos var tredje 20-åring i Västra Götalands, Stockholms och Skåne län. Allt som ett led i den nystartade nationella kampanjen ”Hej då alkoholskador!” som inleddes med utskicket den 9 juni.

Tanken är att få unga vuxna att ta avstånd från att köpa alkohol till minderåriga.

− De kan visa sitt ställningstagande genom att fotografera sig med jättehjärnan eller göra film och sedan lägga upp det på Instagram, säger Jessica Andersson, som är samordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete på social resursförvaltningen i Göteborgs Stad.

− De som deltar är med i en tävling där de kan vinna biljetter till Way out west, fortsätter hon.

Vill ”vara schyssta”
Ju fler som låter bli att köpa ut, desto färre alkoholskador blir det bland minderåriga.

− När man köper alkohol åt minderåriga utsätter man dem för stora risker, som till exempel att de ska hamna i slagsmål, ha oönskat oskyddat sex eller köra bil berusad, säger Jessica Andersson

Anledningen till att många unga vuxna ändå vill ”vara schyssta” och köper alkohol åt yngre kompisar och syskon är ofta att de tror att den de köper ut åt annars skulle gå till en okänd langare ”på stan”. Så är dock inte fallet, poängterar Jessica Andersson.

− Nej, en undersökning visar att 64 procent av 16-åringarna som dricker alkohol skulle avstå om de var tvungna att gå till någon okänd för att få tag på alkoholen, säger Jessica Andersson.

Utvärderas i höst
Hon menar att den informationen måste nå fram till dem som köper ut så att de inser att de faktiskt kan vara med och påverka samhället och ta ansvar för sina handlingar.

Till hösten kommer kampanjen att utvärderas.

− Den här gången har ju inte informationen gått ut till alla 20-åringar och insatsen kan ses som ett första steg. I höst ska vi se hur väl kampanjen har slagit ut när det gäller det kortsiktiga målet förändrade attityder. Sedan ska vi fundera på hur vi kan arbeta vidare, säger Jessica Andersson.

Bakom kampanjen står Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning i samarbete med Folkhälsomyndigheten och länsstyrelserna i Västra Götaland, Skåne och Stockholm.

Social resursförvaltning medverkar som ett led i det numera mångåriga arbetet med ”Tänk om”, som är en annan nationell satsning med syfte att förändra ungas alkoholvanor.