Den som säljer alkohol till ungdomar i Göteborg kommer att få det extra hett om öronen de närmaste två veckorna. På måndagen startar polisen, länsstyrelsen och Göteborgs Stad en kampanj för att störa langningen inför skolavslutningarna.

– Målet är att väcka intresse för frågan hos vuxna så de har ögonen öppna och självklart också att få in tips så att langare åker fast, säger Ulla Kungur, samordnare för stadens alkohol- och drogförebyggande arbete.

Vill ha tips från allmänheten

Länspolismästare Krister Jakobsson har ställt sig i spetsen för kampanjen. Polisens jobb tar sikte både på att lagföra langarna och att beslagta den alkohol som ungdomar kommit över.

– Polisen har satt in förstärkningar under de här två veckorna. Här är det ju polisen som ska göra jobbet, vi försöker samverka med dem, sätta fokus på langningen och hjälpa polisen att få tips från allmänheten, säger Ulla Kungur.

Kampanjen kommer att synas på alla bussar och spårvagnar i form av rosa plakat: ”Sett någon som säljer alkohol till ungdomar? Tipsa polisen på tel 031-739 25 02.”

Pekar ut kända langningsställen

– Det telefonnumret gäller förstås även efter de här två veckorna. Vårt arbete mot alkohol och droger pågår ju ständigt, så alla tips är välkomna även sedan kampanjen tagit slut, påpekar Ulla Kungur.

Förutom plakaten i kollektivtrafiken kommer 1.000 affischer att sättas upp på anslagstavlor, i butiker, vid skolor och andra ställen ute på stan, med hjälp av frivilliga från idrottsföreningar. Här är budskapet bland annat ”I det här området säljs alkohol dygnet runt. Bland annat till 14-åringar”.

– Folkhälsosamordnare och andra ute i stadsdelarna vet ofta ganska väl var det langas till ungdomar. Såna ställen ska vi försöka peka ut, men affischerna kommer att sättas upp på andra ställen också, säger Ulla Kungur.

Tonårsföräldrar får brev

Ett brev till tonårsföräldrar kommer också att skickas ut via stadsdelar och skolor, läggas ut på hemsidor eller mailas ut från lärare. Här får föräldrarna fakta om langningen och alkoholbruket bland unga.

Den senaste drogvaneundersökningen i Göteborg, 2007, visade att berusningsdrickandet bland niondeklassarna har ökat och den illegalt införda alkoholen är mycket vanlig bland de ungdomar som dricker mest. Hela 41 procent av Göteborgs nior har druckit smugglad starköl eller starka blanddrycker det senaste året och 27 procent har druckit smuggelsprit. Bland gymnasisterna i årskurs två är motsvarande siffror 54 procent respektive 45 procent.

Lätt att hamna i bråk

Undersökningen visade också att många ungdomar hamnar i bråk med polisen, råkar ut för olyckor eller har oönskad sex när de är berusade. Hela 27 procent av niondeklassarna och 37 procent av gymnasisterna säger att de råkat i slagsmål i samband med berusningen.

Störa langningen-kampanjen pågår samtidigt i en rad kommuner i Västra Götaland och Göteborgs kommunstyrelse har beslutat att staden ska delta. Idén kommer ursprungligen från den statliga Alkoholkommittén som tog initiativ till en kampanj i Kalmar 2006.

Förra året genomfördes liknande kampanjer på ett tiotal orter i landet, bland annat Trollhättan och Vänersborg, där polisen fick in ett 40-tal tips från allmänheten.