Om exakt en månad är det val till Ungdomsfullmäktige i Göteborg. Hittills har 90 unga göteborgare anmält att de ställer upp som kandidater till de 81 platserna i fullmäktige – men fler behövs.

– Jag hoppas att vi får runt 200, så att de röstande får lite att välja på, säger Eva Looström på ungdomsfullmäktiges sekretariat.

Ett rent personval

– Och jag är vid gott mod. Det är en och en halv vecka kvar av anmälningstiden och jag har inte haft kontakt med alla stadsdelar, så det finns säkert många kandidater som vi inte känner till.

Alla unga i Göteborg som börjat minst årskurs 6 och är högst 17 år får ställa upp i valet.

Sista dag för att anmäla kandidater är 16 mars och nu pågår rekryteringen för fullt. Det arbetet sköts av en nomineringskommitté i varje stadsdel som består av två ungdomar, två politiker och en tjänsteman från stadsdelsförvaltningen.

– På vissa håll har man bara hunnit affischera, andra har varit ute i skolorna och informerat mycket. Centralt annonserar vi i Metro och på Lunarstorm för att väcka intresse, berättar Eva Looström.

Ungdomsvalet är ett rent personval, ingen får ställa upp under partibeteckning. På valselden ska det bara stå namn, ålder, skola och några rader om varför man vill bli vald till ungdomsfullmäktige.

Eva Looström tror inte att särskilt många som är aktiva i de politiska ungdomsförbunden kommer att ställa upp i valet, snarare ”fritänkare” som vill föra fram egna åsikter och kunna påverka.

Politiker lovar ta förslag på allvar

– Det verkar vara alla möjliga roliga människor som tycker det är spännande och intressant att engagera sig. Och det är inte alltid de man förväntar sig. I Örgryte har man till exempel fått flera invandrartjejer från höghusområden, säger Eva Looström.

Det ungdomsfullmäktige som väljs nu kommer att sammanträda tre gånger i år, i den pampiga salen på Börsen vid Gustaf Adolfs torg. Sedan hålls ett nytt val i november, för tillträde nästa år.

– Så det handlar inte om att binda sig för lång tid, bara till slutet av december, konstaterar Eva Looström.

Församlingen får ingen beslutsrätt, men ledande politiker har lovat att ”lyssna och ta förslagen på allvar”. Valet den 7 april genomförs via Kunskapsnätet, skolornas gemensamma intranät.

Röstberättigade är alla som börjat minst årskurs 5, men inte fyllt 18 år.