Gryaabs nya skivfilteranläggning på Hisingen, den största i sitt slag i världen, har fått Sveriges finaste arkitekturpris - Kasper Salinpriset. Priset delades ut under Arkitekturdagen i Stockholm på fredagen.

”Anläggningen har den formmässiga skärpa och arkitektoniska klarhet som man ibland kan finna i kategorin storskaliga industribyggnader” skriver juryn.

– Vi är jättestolta och glada, säger Gryaabs vd Stig Hård.

Han fick tillsammans med KUB arkitekters Peje Persson ta emot det prestigefyllda priset på Berns i Stockholm på fredagskvällen.

Formen av en ren vattendroppe

459A.jpg
Den världsunika anläggningen byggdes efter att Miljööverdomstolen för några år sedan skärpte kraven på reningen av kväve och fosfor i Göteborgsregionens avloppsvatten.

”Av en gängse kommunal verksamhet har gjorts en öppen demonstrationsanläggning som tydligt annonserar sig mot omgivningen och låter den omgivande skogen närvara i anläggningen” skriver juryn.

Byggnaden har formen av en ren vattendroppe innan den brister. Intill byggnaden ligger Rya skog. Arkitekten Peje Perssons tanke var att känslan av skogen ska vara påtaglig även inne i byggnaden. En del av det renade vattnet exponeras i ett rum som är öppet ut mot skogen. Vattnet rinner ner i en snäckliknande form, utformad av konstnären Pål Svensson.

Inget pris till översiktsplanen

– Även om det är ett avloppsreningsverk kan det vara vackert, säger Stig Hård.

Det är Sveriges arkitekter som varje år delar ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk av hög arkitektonisk klass. Priset instiftades 1962 genom en donation av Kasper Salin, en gång stadsarkitekt i Stockholm.

Även Göteborgs översiktsplan hade chans att få pris under Arkitekturdagen då den var nominerad till Planpriset. Denna kategori vanns dock av utvecklarna av Liljeholmstorget i Stockholm.