Göteborg får på fredagen ett ovanligt och mycket prominent besök. Kinas utrikesminister Li Zhaoxing besöker staden för att bland annat inspektera det pågående bygget av ostindiefararen Götheborg III på Norra Älvstranden och för att besöka Volvo Lastvagnar.

– Det är ett viktigt besök. Det är viktigt för Göteborg eftersom vi har ett samarbete med Shanghai sedan slutet på 80-talet, säger Håkan Beskow, internationell chef i Göteborgs Stad.

– Inriktningen på besöket är lite speciellt. Li Zhaoxing anser att ostindiefararen är ett intressant samarbete mellan länderna och därför vill han besöka bygget, säger Håkan Beskow.

Slår i spik

Under sin dag i Göteborg ska Li Zhaoxing guidas runt på ostindiefararen där han ska slå i en spik. Fartyget ska enligt planerna avsegla från Göteborg i oktober 2005 och ska anlöpa Kanton och Shanghai.

Han besöker också Volvo lastvagnar som satsar allt mer i Kina, bland annat med egen lastbilfabrik. Utrikesministern ska också träffa representanter för Göteborgs Stad, stora företag i Sverige, och länsstyrelsen för informella diskussioner.

Den kinesiske utrikesministern genomför just nu en rundresa i Europa. I torsdags var han i Stockholm och träffade då bland andra statsminister Göran Persson. Efter besöket i Göteborg fortsätter Li Zhaoxing till Dublin på Irland som just nu är EU:s ordförandeland.