Varje timme smittas fyra svenskar. Under förra året konstaterades 37 715 fall av klamydia i Sverige. Den 9 september arrangeras Klamydiamåndagen – en återkommande satsning för att sprida kunskap om en av landets vanligaste könssjukdomar.

Den elfte upplagan av Klamydiamåndagen tar i år sikte på män mellan 20 och 24 år som sin främsta målgrupp. Det är särskilt den gruppen man vill ska testa sig oftare.

2012 konstaterades 37 715 fall – 2011 var motsvarande siffra 37 292 och 2010 noterades totalt 36 803 fall i landet.

Möjlighet att göra medvetna val
– Vi jobbar förebyggande genom skolan där sex- och samlevnadsundervisningen är viktig för att ge barn och unga kunskap om sexuell hälsa, säger Sara Dahlin som är utbildningskonsulent på sexuell hälsa/hiv-prevention och fortsätter:

– Vi tror att om man har kunskap om sin kropp och sin sexualitet så har man också möjlighet att göra medvetna val. Hur tänker jag kring sexuellt risktagande, och hur kan jag skydda mig?

Har en enskild kampanjdag någon betydelse i det arbetet?

– Genom kampanjer får frågan ett ökat fokus, men det är genom kontinuerlig information och samtal som vi når ut bäst.

– Med Klamydiamåndagen hoppas vi kunna lyfta frågan – precis som vi gör vid andra tillfällen: under West Pride, på världsdagen för sexuell hälsa den 4 september och World Aids-dagen den1 december, säger Sara Dahlin.

Klamydiamåndagen uppmanar till regelbundna tester. Via kampanjens hemsida kan man beställa ett hemtest. På sidan finns också en lista över de mottagningar som erbjuder testning över hela landet året om.