Länsstyrelsen gav på torsdagen Bostadsbolaget klartecken att sätta upp 15 övervakningskameror i Norra Biskopsgården.- Kamerorna bör kunna komma upp redan till sommaren, tror Daniel Holmbom på Bostadsbolaget.

Det var efter en lång rad bränder och oroligheter förra året som diskussionen om kameraövervakning kom upp i samtal mellan hyresgästerna och Bostadsbolaget. Stadens jurister var negativt inställda men kommunstyrelsen sa ja, och på torsdagen gav också länsstyrelsen sitt tillstånd.

– Det var ett svårt beslut eftersom det är en integritetskänslig miljö – men med tanke på allt som hänt i området ger vi tillstånd för nio rörliga och sex fasta kameror mellan klockan 18.00 och 06.00, säger Ingela Gjers som är handläggare för kameraärenden på länsstyrelsen.

Komplicerat problem i grunden

Från början ville Bostadsbolaget ha kameraövervakning dygnet runt, men korrigerade senare sin ansökan så att den kom att begränsas till den tid man nu fått tillstånd för. Kamerorna kommer att övervaka garage, parkeringsytor och fasader runt miljöhus i bostadsområdet.

– Jag känner inte till några liknande fall i landet – kanske är det unikt. Men nu har vi fått tillståndet, och blir det inga överklaganden kan vi nog ha kamerorna på plats till sommaren, tror Bostadsbolagets representant Daniel Holmbom som samtidigt poängterar att han inte ser kamerorna som en isolerad lösning:

– Vi kommer kanske åt symtomet men inte problemet. Det är mycket mer komplicerat än så, och handlar bland annat om sysselsättning, samverkan och förtroende, säger han.