Från moj till kök. Läppstiftet, Göta älvbron och Lisebergshjulet är bara några av Göteborgs alla kända landmärken – fast på senare tid har det saknats ett: den gamla korvmojen från 50-talet i korsningen Engelbrektsgatan och Avenyn. Men nu återställs ordningen, på lördag återinvigs den klassiska, men nybyggda, institutionen.

Nu handlar det ju inte direkt om någon ”korvmoj” längre, utan om ett regelrätt grillkök på 70 kvadratmeter, dubbelt så stort som det gamla, och med en helt annan standard.

– Den gamla byggnaden var från början av 1950-talet och var helt enkelt för liten och uppfyllde inte dagens krav på livsmedelshantering, säger Kicki Johanson på kommunala Higabgruppen som äger fastigheten.

Servering inomhus
Den nya byggnaden har sedumgräs på taket och tre av fasaderna är klädda med ljus ekebergsmarmor. Fasaden mot Engelbrektsgatan, med utsikt ned över Kungsportsavenyn, är glasad och innanför finns en kaklad serveringsdel, där kunderna för första gången kan beställa och äta sin mat inomhus.

– När en arkitekttävling utlystes för den nya byggnaden var det två studenter, Fredrik Granfors och Ludvig Lindahl, som vann. När det nu äntligen blivit dags att bygga har de hunnit gå ur skolan och börjat jobba på olika arkitektkontor, men de har båda varit involverade i den slutliga utformningen, säger Kicki Johanson.

Lördagen den 5 maj klockan 13 är det invigning.