Ingen narkotika på våra klubbar . Det är budskapet som ett antal klubbarrangörer och discjockeys i Göteborg nu vill förmedla till sina gäster. "Knark och dansmusik hör inte ihop, säger Fredrik Nyberg, diskjockey på klubben The Eye och en av initiativtagarna till föreningen Klubbar Mot Knark.

– När drogerna blir allt vanligare i samhället är det viktigt att vi som tar avstånd från droger gör vår röst hörd, fortsätter Fredrik Nyberg.

Klubbar och krogar är ofta arenor för nya drogtrender. Med det här initiativet vill föreningen öka medvetenheten om problemet och problematisera begrepp som ”partydroger”.

Genom att informera personal och krögare om sitt ställningstagande och rama in sina arrangemang med trycksaker där man klargör sin inställning till narkotika vill man skapa en positiv stämning på klubbarna som handlar om musik och dans, inte om droger eller drogromantik.

Bidrag från RUS Göteborg

– Vi vill inte att våra klubbkvällar ska bidra till att någon fastnar i drogmissbruk. Vi vill att våra gäster ska ta hand om sig och gå på klubb om tio år också, säger Fredrik Nyberg.

Till en början ingår klubbarna Bagheera på Keybar, The Eye på Nefertiti, Umami på Wish och Vs på Nefertiti men förhoppningen är att initiativet ska sprida sig till så många klubbar som möjligt i Göteborg.

RUS (Restauranger Utveckling Samarbete) som arbetar med narkotikafrågan på krogen har bidragit med 40.000 kronor till finansieringen av trycksaker.

– Vi tycker att det är viktigt att stödja ett initiativ som kommer inifrån branschen, från personer som är förebilder för många i krog- och klubbvärlden, säger Lennart Johansson, narkotikasamordnare på RUS.

Fotnot:
För mer information ring Fredrik Nyberg, Klubbar mot knark 0707-59 34 59