Narkotika och organiserad brottslighet är kanske inte vardagsmat för stadens krögare, men i alla fall något de måste förhålla sig till. På Krögarmässan på tisdagen får de möjlighet att diskutera situationen med varandra och med företrädare för myndigheterna.

– Det är tredje året vi arrangerar Krögarmässan och årets program handlar om organiserad brottslighet och narkotika, men också om hur en eventuell ny Backabrand ska kunna förhindras. Allt för att Göteborg ska bli en ännu bättre krogstad, säger Annelie Silvander, chef för tillståndsenheten i Göteborg.

Stockholm har tagit efter

Konceptet med en mötesplats för krögare och myndigheter har blivit populärt, inte bara bland stadens aktörer. I våras arrangerade Stockholm sin egen krögarmässa.

– Vi är stolta över vår roll som pionjärer här i Göteborg. De utvärderingar vi har gjort visar att mässan är väldigt uppskattad. Det visar att det behövs en arena för dialog och samlad information. Inte minst för att det är så många lagar och regler att förhålla sig till, säger hon.

Hon menar att det finns ett stort behov av kunskaper och information hos de cirka 650 krögare som finns bara i Göteborg.

Flera myndigheter på plats

Skatteverket, tillståndsenheten, polisen och miljöförvaltningen är några av de myndigheter som medverkar.

– Med rätt information och en bra dialog kan många missförstånd undvikas. Vi har inget intresse av att ge varningar eller plocka tillstånd från krögare så länge de följer lagen, säger Annelie Silvander.

Krögarmässan äger rum på tisdag i Eriksbergshallen på Hisingen.