En rätt inspirerad av mästerkocken Tore Wretman tog hem segern i den mattävling som Ungdomsfullmäktige utlyste för drygt en månad sedan. "Lisas ko i kål" uppfyllde bäst alla kriterier på god, nyttig och billig bambamat, ansåg juryn.

Lisa Nyström är kvinnan bakom det vinnande receptet: Ett riktigt långkok med högrev som huvudsaklig beståndsdel och med vitkål, morötter, lök och passerade tomater bland de övriga ingredienserna.

Inspirerad av ”Får i kål”

Tävlingsledningen hade på måndagen ännu inte fått direktkontakt med vinnaren, så planeringsledare Eva Looström på stadskansliet kunde bara berätta att vinnaren i sitt tävlingsbidrag hänvisat till impulser från Wretmans klassiska ”Får i kål”.

– Vi hade faktiskt ett recept med lamm bland finalisterna, men det föll på att det inte riktigt klarade det ekonomiska kravet, högst åtta kronor per portion. Fårkött är dyrt, säger Eva Looström.

Finalkampen kom i stället att stå mellan Lisas ko och ”Farmors potatissoppa”, ett gammalt familjerecept inskickat av Gunilla Thomasson. Det vägde såpass jämnt mellan de båda rätterna att juryn beslutade att utse soppan till bästa vegetariska recept.

Vinner fin lunch

Båda vinnarna får del av förstapriset, en lunch på en av Göteborgs mer välrenommerade restauranger.

Omkring 35 recept kom in till tävlingen, som utlystes i samband med måltidsdagen den 25 april. Syftet var att belysa vikten av en god och nyttig skollunch.

Juryn bestod av omkring 30 elever, alla ledamöter av Ungdomsfullmäktiges skolutskott.

Lisas Ko i Kål
(15 portioner)

1 kg oxkött av framdel, t.ex. högrev
4 gular lökar
vatten
4 morötter
1 kg vitkål
1 kg passerade tomater
200 g Aivar Relish (eller annan paprikapure)
3 klyftor vitlök
1 buljongtärning,
salt, peppar

Skär bort fett och tärna köttet i 1 cm stora bitar. Hacka löken grovt. Lägg lök och kött i kokande vatten så att det täcker. Finns det ben släng i dem med för smaken. Låt småkoka i 1-1,5timme
Ta upp ev. ben. Skiva morötter, hacka vitkål grovt och tillsätt till grytan. Tillsätt passerade tomater, Aivar och buljongtärning och ev. vatten. Låt kålen koka 1timme. Tillsätt hackad vitlök, och smaka av med salt och peppar. Låt koka ett tag till. Servera i djupa tallrikar med mjölk, hårt bröd och ris eller kokt potatis.

Farmors potatissoppa
(ca 4 portioner)

8-10 potatisar
1 morot
1 gul lök
1 l grönsaksbuljong
1 msk olja eller margarin
timjan
peppar (och ev lite salt)
(1 pkt bacon)

Skala och skiva potatisen och moroten. Skala och hacka löken. Fräs löken i oljan på svag värme så att den inte tar färg. Lägg i potatisen och moroten. Häll på buljongen och krydda. Låt sjuda under lock tills potatisen är klar. Servera soppan med mjölk, mjukt bröd, smör och ost. För den som inte är vegetarian: Finklipp under tiden baconet och stek det utan fett i en stekpanna. Låg rinna av på hushållspapper. Servera soppan med det knaperstekta baconet till.