“Roligt att se att så mycket hänt”. Göteborgs Stad och näringslivet gör en gemensam satsning för att skapa ett tryggt och attraktivt Tynnered. Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande, var nyligen där på studiebesök för att följa arbetet. “Det var väldigt roligt att se att så mycket hänt; det nya torget som växer fram, nya bostäder som byggs och den upprustning som sker på gårdarna”, säger han.

År 2025 ska Göteborg inte ha några särskilt utsatta områden på polisens lista. Ett område som i dag finns på listan är Tynnered. Där pågår satsningen Destination Tynnered som är ett samarbete mellan Göteborgs Stad, Stena-koncernen, Volvo cars och AB Framtiden.

– Vi behöver jobba tillsammans i den här viktiga frågan för att få bort särskilt utsatta områden. Att Dan Sten Olsson (koncernchef Stena) och Håkan Samuelsson (vd för Volvo cars) personligen engagerar sig sänder en tydlig signal om att det är något som berör oss alla och som ligger högt upp på våra agendor att komma tillrätta med, säger Axel Josefson.

Träffade sommarjobbare

 De var nyligen på studiebesök i Tynnered för att följa arbetet. I år gjordes en storsatsning på att ge ungdomar sommarjobb. 151 unga fick jobb och det är tre gånger fler än året innan.

– Det är viktigt att man kommer in på arbetsmarknaden och får en meningsfull sysselsättning. VI träffade några sommarjobbare som berättade om sitt arbete, det var roligt att höra och framför allt kul att se att de var så engagerade, säger Axel Josefson.

De bjöds på en rundvandring i Tynnered och fick se det nya Opaltorget som växer fram, nya bostäder som byggs och hur gårdarna rustas upp. De fick också träffa några trygghetsvärdar och boende.

– Det kändes som om de trivdes i sitt område och uppskattade det arbete som vi gör nu.

 Vad ska göras framöver?

 – Förutom att bygga nytt, rusta upp bland de fastigheter som finns och torg, så handlar det också om att förbättra våra skolresultat i området och skapa fler arbetstillfällen. Vi vill även hitta nya effektiva sätt för transporter, det är inte hållbart att alla tar egen bil. Vi behöver hitta olika tjänster för att till exempel kunna dela på bilar, åka mer kollektivt eller cykla.

 Hur går det med arbetet inför 2025?

 – Vi har fått upp en ordentlig fart i det arbetet och jobbar aktivt med frågan.  AB Framtiden har gjort ett fantastiskt arbete med att ta fram en strategi med olika konkreta åtgärder. Vi har en tuff utmaning framför oss, det är ett ambitiöst mål vi satt upp och det är mycket som måste trilla på plats för att vi ska lyckas. Trygghet är en oerhört viktig fråga, nästan 20 procent av göteborgarna bor i särskilt utsatta områden och det är helt oacceptabelt. Vi måste komma tillrätta med trygghetsproblematiken, säger Axel Josefson.