Alla ska ha råd. Studentexamen betyder fest och glädje. Men också mycket utgifter. Ett studentfirande med balkväll kan lätt kosta 15.000 kronor. Nu har Konsument Göteborg gjort en lista med tips om hur det kan bli billigare.

– Även föräldrar som inte har så bra ekonomi vill ju att barnen ska ha det som alla andra har. Så de löser det på nåt sätt, kanske med extra krediter, säger Nathalie Ehrman, budget- och skuldrådgivare på Konsument Göteborg.

Hon och konsumentrådgivare Paulina Daryazadeh har satt ihop en checklista med tips om hur man kan minska kostnaderna för studenten.

Avtal med barn
Här finns också råd om vad man bör tänka på när man hyr kläder eller lastbilsflak, beställer catering, balklänning, studentplakat, ny frisyr, smink och mycket annat. Och den viktiga juridiken kring avtal med barn under 18 år.
Att planera och prioritera i förväg är en bra metod att hålla nere kostnaderna, om man nu inte kan få allt.

– Vad är viktigast? Studentflaket eller en stor mottagning med mycket mat? Om man verkligen funderar över vad som är viktigt i själva firandet, är det lättare att inte ryckas med och lägga onödiga pengar på sånt som inte betyder så mycket, säger Nathalie Ehrman.

Mössan är dyr
Hon ger också rådet att börja spara och lägga upp en budget för hela firandet i god tid.

– Kanske lite sent för i år, men jag hoppas att vi kan vi så ett frö hos familjer som har studenter nästa år om att avsätta pengar i tid, säger Nathalie Ehrman.
Den vita mössan är ett måste för de flesta, men kan bli riktigt dyr.

– Studentmössan kan kosta orimligt mycket pengar, säger Paulina Daryazadeh.

Det går att beställa mössor för tusentals kronor, med tillbehör som penna att skriva i mössan med, fodral, regnskydd, extra broderier och mycket annat.

Tjejerna kostar mer
– Det har blivit en riktig geschäft runt själva mössan, och det kan vara lätt att ryckas med när försäljarna är ute på skolorna och kompisarna beställer, säger Paulina Daryazadeh.

Tjejernas firande är ofta dyrare än killarnas. Vackra balklänningar och håruppsättningar kan dra iväg och bli dryga kostnader.

– Men här finns det ofta billigare alternativ som inte alls behöver bli sämre. Kanske kan man låna en fin balklänning av någon, eller fixa hår och makeup tillsammans med kompisarna i stället för att gå på salong, säger Nathalie Ehrman.