Räddningstjänsten nominerad till Götapriset. Räddningstjänsten Storgöteborg sökte nya vägar när brandmännen behövde ett nytt och säkert larmställ. En kreativ upphandling gav gott resultat, och en nominering till Götapriset 2015.

När bara sex, av totalt 362 nominerade projekt, är kvar i kampen om Kvalitetsmässans utmärkelse Götapriset 2015 har Räddningstjänsten Storgöteborg redan fått ett kvitto på att deras upphandlingsarbete med ett nytt praktiskt skalbart larmställ rönt uppmärksamhet.

3280.jpg
Vid Kvalitetsmässans invigningsgala på Göteborgsoperan den 3 november får årets vinnare ta emot en glasskulptur och en prischeck på 150 000 kronor. Men oavsett hur det går i slutstriden om Götapriset har Räddningstjänsten Storgöteborg redan vunnit värdefulla erfarenheter, och sitt hittills bästa larmställ: The Gothenburg suit.

– Brandmännen utsätts ständigt för faror i sin yrkesutövning. På senare tid har det varit mycket fokus på skapa en renare arbetsplats på grund av de cancerogena riskerna, till följd av partiklar och sot, säger Katarina Appelqvist som är upphandlingschef på Räddningstjänsten.

Referensgrupp banade väg
I en referensgrupp renodlades kravställningen, och efter noggranna förstudier visste man att 8500 kronor var ett rimligt pris för ett ställ där det skulle vara möjligt att skala av sig det yttre skiktet efter insats.

– Tack vare vårt förarbete kunde vi låsa priset, och behövde inte längre diskutera pengar. Alla kringkostnader fick säljarna stå för – nu var det upp till dem att visa vad de kunde leverera, säger Katarina Appelqvist.

Fyra företag fullföljde
Sex företag anmälde sitt intresse, fyra av dem kom att fullfölja utvecklingsarbetet som sträckte sig över tre månader, januari till mars 2014. Räddningstjänsten förklarade att man i april ville vara framme vid en slutprodukt.
Ett tyskt, ett engelskt, ett svensk-tjeckiskt och ett danskt företag tog upp kampen om att utveckla det nya skalbara larmstället.

– När så många ville vara med förstod vi att vi hade en väldigt intressant idé – annars skulle de inte satsa så mycket tid och pengar på att vara med. Med europeiska mått mätt är vi i Göteborg trots allt en väldigt liten organisation, konstaterar Katarina Appelqvist.

Ny typ av funktionalitet
Vart och ett av de fyra företagen kom till Göteborg flera gånger under årets tre första månader 2014. På plats, och i nära samarbete med Räddningstjänsten, utvecklades det optimala larmstället.

– Det kom så småningom att bli det danska företaget Viking som drog det längsta strået, och vi har efteråt fått veta att till och med designavdelningens sömmerskor var involverade i hur vi ville ha det. Det var helt enkelt första gången en räddningstjänst efterlyst en ny typ av funktionalitet, säger Katarina Appelqvist.

Det slutliga avtalet med det danska företaget undertecknades i juni 2014. Deras innovativa ställ har redan prisats internationellt och på den europeiska marknaden frågas det allt oftare efter The Gothenburg suit.

Överlät åt marknaden att leverera ett resultat
Det avskalbara stället är både säkrare och mer ekonomiskt – nu kan till exempel ett trasigt yttertyg ersättas utan att hela stället måste kasseras. Men samtidigt gav upphandlingsprocessen nya intressanta erfarenheter:

– Jag tycker att man kan gå fram på det här sättet även i andra sammanhang. Genom att tala om vad ville åstadkomma överlät vi istället åt marknaden att med sin specialkunskap leverera ett resultat, säger Katarina Appelqvist.

Räddningstjänsten Storgöteborg vann marknadens bästa skalställ till ett pris de själva bestämt. Återstår att se om Götapriset följer med av bara farten.