Rädsla för brott beror på annat än den faktiska risken att utsättas för brott. Det konstaterar forskaren Anita Heber i en ny avhandling i kriminologi vid Stockholms universitet. På tisdag kommer hon till Göteborg för att presentera sitt arbete.

I avhandlingen ”Var rädd om dig!” undersöker Anita Heber hur rädslan för brott beskrivs inom forskning, dagspress och genom intervjuer med ett 30-tal människor i olika åldrar.

− Det är inte så enkelt att mindre brottslighet samtidigt minskar rädslan för brott. För att förebygga rädslan måste man utgå även från andra saker, säger Anita Heber.

Mer rädda för andras skull

Bland annat drar hon slutsatserna att det som påverkar vår rädsla för brott är känslan av att vi inte har kontroll över situationen, till exempel på offentliga platser eller i mörkret, och att det mesta vi tror oss veta om brott och brottslighet har vi hämtat via medierna.

Dessutom säger Anita Heber att den så kallade altruistiska rädslan dominerar.

− Vi är mer oroliga för att våra anhöriga ska utsättas än vad vi är för vår egen del, säger hon.

Arrangörer är TSS, Forum för forskning kring Trygg och Säker Stad, som är en partnerorganisation till Rådet för Tryggare och Mänskligare Göteborg.


5852.jpg

Foto: Johannes Haglund

Fotnot:
Seminariet äger rum den 18 september klockan 15-17 på hörsalen Sappören, Göteborgs universitet. Det är kostnadsfritt och anmälan görs till hilda.lennartsson@samfak.gu.se .