Stor extra insats för att skapa trygghet. Krisstödjare, öppna kyrkor och öppen moské. På Hisingen sätts nu in extra resurser för att försöka skapa trygghet efter skottlossningen vid Vårväderstorget på onsdagskvällen.

Göteborgs Stad: Någon att tala med efter gårdagens skottlossning

Det var vid 22.30-tiden på onsdagskvällen som två unga män sköts ihjäl inne på en restaurang på torget, av två okända gärningsmän med automatvapen. Mellan 10 och 15 andra personer på restaurangen skadades.

– Det som skedde i går kväll ligger långt över det som hänt tidigare i stadsdelen, ett våld som saknar motstycke och som riktar sig mot alla som kommer i dess väg, utan urskillning, säger Västra Hisingens stadsdelsdirektör Torleif Larsson.

Efterlyser kraftsamling från hela civilsamhället
– Vårt samhälle kan inte acceptera detta. Den här gången drabbade det Västra Hisingen, men problemet är större än så.

– Att invånarna ska kunna känna sig trygga är en fråga för hela staden och hela landet. Inte bara den offentliga utan även den privata sektorn – och var och en av oss, som samhällsinvånare, säger Torleif Larsson.

Han efterlyser nu en kraftsamling från hela civilsamhället.

– Många människors engagemang är helt nödvändigt. Det krävs en rejäl kraftsamling. När nåt sånt här kan hända, måste det bli en varningsklocka.

Öppen kristelefon
Torleif Larsson kallade samman stadsdelens krisledning på torsdagsmorgonen och gruppen träffades sedan flera gånger under dagen. Man beslutade bland annat om extra öppet för en rad verksamheter under torsdagen och den kommande helgen.

Beslut togs också om krisstödjare på plats på Medborgarkontoret på Vårväderstorget och på Idépunkten på Friskväderstorget, som är i tjänst till klockan 20, för den som är orolig och vill prata om det som hänt.

Dessutom inrättades en öppen kristelefon dit allmänheten kan ringa för att tala med en krisstödjare från stadsdelen, numret dit är 070-372 30 82.

Hur stora extra resurser som sattes in under torsdagen kan Torleif Larsson inte säga.

– Men det är en betydande extra insats. Folk som skulle varit lediga har gått i tjänst och bibliotek och fritidsverksamhet har öppet extra länge, säger han.

Många lade ner blommor och tände ljus
På eftermiddagen träffade Monica Sörensson, sektorschef för Äldreomsorg/Hälsosjukvård medarbetare från hemtjänsten, vars central i området ligger strax intill den drabbade restaurangen.

Under torsdagen samlades ovanligt mycket folk på Vårväderstorget, många lade ner blommor och tände ljus utanför restaurangen. Krisstödjare med gula västar gick omkring på torget och talade med folk.

Fältarbetarna och stadsdelsvärdarna arbetade som vanligt, men prioriterade att vara i skolorna, för att kunna möta barnens oro och behov av att prata om det som hänt.

Vad händer framöver?
– Under fredagen blir det i huvudsak samma insatser med krisstöd och samtalsstöd som idag, torsdag. Vad som händer i helgen har vi inte hunnit planera klart, men vi kommer att lämna besked om det under fredagen, säger Torleif Larsson.

På Sahlgrenska sjukhuset vårdades på torsdagseftermiddagen åtta personer med skottskador. Alla är män, de flesta i åldrarna 20 – 30 år. Ingen av dem hade livshotande skador, men två var allvarligt skadade.

Enligt polisens regionchef Klas Friberg är det sannolikt att dådet har sin upprinnelse i pågående gängkonflikter.

Göteborgs Stads Kontaktcenter har utökat öppethållande till kl 21 på torsdagskvällen, och några stadsdelsdirektörer svarar på frågor från oroliga göteborgare om vad staden gör för att möta gängkrimininaliteten, telefonnumret dit är 031-365 00 00.

– Som ansvarig för Göteborgs Stads tjänstemän vill jag understryka att vi fortsätter med det långsiktiga arbete vi gör tillsammans med polisen. Vi arbetar för att förena de goda krafterna för ett tryggare Göteborg, i samverkan med civilsamhället och göteborgarna, sa stadsdirektör Eva Hessman på en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Samtliga Göteborgs stadsdelsförvaltningar har ombetts att överväga högre beredskap. I första hand om det finns möjlighet till ökade öppettider och mötesplatser för ungdomar som behöver träffas och ha någon att prata med.