Fina parker och vänliga invånare. Ny intervjuundersökning intygar att kryssningsresenärerna är mycket imponerade av Göteborgs fina grönområden, invånarnas goda språkkunskaper och vänliga taxichaufförer.

Det är Göteborgs Hamn och Göteborg & Co som tillsammans genomfört en intervjuundersökning för att ta reda på vad kryssningsresenärerna tycker om Göteborg, vad de har gjort under sin vistelse i staden och vad de tycker om mottagandet.

Undersökningen visar också att många resenärer uppskattar stadens utbud av caféer, restauranger och affärer. Däremot var de mindre nöjda med transporter till stan och den bristfylliga informationen på kajen.

– Undersökningen ger oss värdefull information om vilka områden vi kan förbättra för att resenärerna ska bli ännu mer nöjda, säger Jill Söderwall, kryssningsansvarig på Göteborgs Hamnbolag.

Blomstrande turistnäring
Fler och fler kryssningsresenärer väljer att besöka Göteborg. I år kom det 65 000 resenärer i jämförelse med 3600 resenärer 2002.

– Ökningen är till stor del ett resultat av ett målmedvetet samarbete mellan Göteborgs Hamn och Göteborg & Co, säger Jill Söderwall.

De flesta turister kommer från Tyskland, England, USA och Spanien. Men det kommer även resenärer från Mexixo, Kanada, Kina och Japan.