”Klassisk men samtidigt modern”. Kville saluhall på Hisingen har utsetts till ”årets hus” i Göteborg. Hedersomnämnande går till Tingstads papper AB och lekplatsen i Trädgårdsföreningen.

Priset kommer från Per och Alma Olssons fond. Paret Olsson donerade för ca 40 år sedan 100 000 kronor till Göteborgs Stad. Avkastningen används till ett pris till den byggherre som färdigställt den bästa byggnaden i staden under det gångna året.

2014 års pris går alltså till Kville saluhall, ritad av Gustav Apell Arkitektkontor, för en dubbeltydig arkitektur: ”Den är klassisk men samtidigt modern. Strikt ordnad, men också lekfullt skulpterad. Den storslagna hallen är på samma gång högtidligt stram och vardagligt intim. Tegelkroppen massiv och tung, men rummet lätt och fyllt av ljus.”

Tingstads Pappers hus sägs spegla en ”industriarkitektur som är unik och utgör ett poetiskt tillskott för Kärra som stadsdel. En lagerbyggnad av sällan skådat slag.”

Lekplatsen i Trädgårdsföreningen prisas som en plats för möten mellan lek och lummig grönska. ”Med stor omsorg och mycket fantasi har det formats en livfull miljö med många rumsbildningar skapade av bambu, blommande perenner och slingrande grusgångar.”

Tidigare år har bland annat Hotell Avalon och Kuggen på Lindholmen prisats.

6384.jpg
Foto: Mikael Olsson