Föredrag, läsningar, sång och musik. I slutet av maj är det hundra år sedan riksdagen röstade ja till kvinnlig rösträtt. Det uppmärksammas med en dag med kunskap, läsningar och musik på Stadsbiblioteket 23 maj.

Frigga Carlberg.

Läs Vårt Göteborgs artikel om Frigga Carlberg

Kampen kvinnor hade för att vinna sin rösträtt var lång. Liberalen Frigga Carlberg var Göteborgs mest kända rösträttsaktivist. Hon var bland annat ordförande för Göteborgsavdelningen av Landsföreningen för kvinnornas politiska rösträtt – LKPR.

23 maj anordnas en fortbildningsdag på Stadsbiblioteket och då får deltagarna veta mer om just Frigga Carlberg. Ingela Ek och Lisbeth Stenberg från Göteborgskvinnor i rörelse/r håller en föreläsning om henne och rösträttsrörelsen i Göteborg.

– Vi lyfter fram glädjen och kampandan som vi behöver i dag också, säger Lisbeth Stenberg, samordnare för Göteborgskvinnor i rörelse/r och docent i litteraturvetenskap.

Digital utställning lanseras
Fortbildningsdagen på Stadsbiblioteket är i första hand till för bibliotekarier och lärare och kräver anmälan, men på kvällen – 17.30 till 19.30 – är allmänheten välkommen.

– Det blir ungefär samma program, men i kortare form, säger Lisbeth Stenberg.

 Firandet arrangeras av Kultur i Väst i samarbete med Stadsbiblioteket i Göteborg, Litteraturbanken och Göteborgskvinnor i rörelse/r (ett projekt inom Kvinnliga Akademikers Förening).

– Litteraturbanken lanserar en ny digital utställning med texter med anknytning till rösträtten – skönlitteratur, kåserier och reportage. Deltagarna får tips och råd om hur materialet på Litteraturbanken kan användas bland annat i undervisning, säger Lisbeth Stenberg.

Det blir även sång under dagen. Maud Lindström och Elin Callmer, framför några av rösträttens sånger. Skådespelaren Fia Adler Sandblad läser ur Selma Lagerlöfs tal ”Hem och Stat”. Frigga Carlberg kortpjäs ”Samma don” framförs.

Antologi kommer år 2021>
Det var 24 maj 1919 riksdagens andra kammare antog en proposition som innebar att kvinnor skulle få rösta i riksdagsvalet. Men det dröjde till riksdagsvalet 1921 tills kvinnorna äntligen fick rösta.

– Den dagen kommer vi uppmärksamma stort. Det sammanfaller ju med Göteborgs 400 årsjubileum. Den 8 mars 2021 kommer vi att släppa en antologi om kvinnorörelsen och dess historia i Göteborg, säger Lisbeth Stenberg.

Ingen anmälan krävs för den som vill medverka på kvällens arrangemang ”Jag häfdar min plats och jag kräfver min rätt”. Det är fri entré.