Svenska kyrkan i Göteborg har arbetat hårt under de senaste åren för att kunna möta människors sökande på deras villkor. Därför kan vi nu möta kyrkan på krogen och diskutera trosfrågor över ett glas öl.

– Det är egentligen inget nytt att kyrkan kommer till folket. Det har vi ju alltid gjort, se bara på Jesus som sökte upp människorna utanför kyrkan, säger Carin Ahlqvist på Svenska Kyrkan.

Vi har tidigare kunnat se Carin Ahlqvist som programledare för Livnära i Sveriges Television och hört henne i både P1, P3 och P4. Sedan några månader tillbaka arbetar hon som kommunikatör i Göteborgs stift, en unik och nyskapande tjänst som syftar till att föra fram kyrkans åsikt i såväl samhällsfrågor som personliga frågor.

Ingen resultatjakt

Men att det skulle handla om marknadsföring håller hon inte med om.

– Kyrkan är ingen affärsverksamhet och vi bedriver ingen resultatjakt på att få fler själar till kyrkan.

– Mitt arbete går ut på att skapa utrymme för samtal och debatt om de stora existentiella frågorna på ett chosefritt och naturligt sätt. Om det sedan kommer fler folk till kyrkan är det naturligtvis roligt.

AMEN i baren

Under hösten 2001 presenterade Pusterviksteatern temat AMEN – om att vara människa i ett samhälle färgat av kristna värderingar och traditioner. Fjorton olika föreställningar och nio seminarier genomfördes under temat.

– Det var ett djärvt initiativ från deras sida som jag tyckte att vi måste hänga på.
Svenska kyrkan hyr nu baren på övervåningen av Pusterviksteatern under fem måndagar framöver.

– Vi bjuder in två gäster till barscenen som samtalar med varandra, med publiken och med mig som samtalsledare, säger Carin.

Ambitionen är att AMEN ska bli ett forum där livets stora frågor får ta plats under avspända former. Gästerna ska kunna komma dit, ta en öl eller dricka ett glas vin och låta sig inspireras av diskussionerna på scenen.

Läs hela intervjun med Carin Ahlqvist och kyrkans nya former för Gudsmöten i pappersupplagan av Vårt Göteborg som utkommer lördag 9 mars.
(Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Göteborgs kommun)

Samtalskvällar i Pusterviksbaren:
Måndagar kl 19.00 (fritt inträde)

11/3 Att tro
Christine Falkenland, författare, och Pontus Bäckström, präst i Brämaregården.

8/4 Att känna Gud
Truls Bernhold, fängelsepräst, och Jan-Emanuel Johansson, politiker och ”Robinson”.

29/4 Att släpa på ett religöst bagage
Görel Byström-Janarv, filmare, och Ove Haugen, ståuppkomiker.

13/5 Att söka
Ami Lönnroth, journalist, och Waldemar Lönnroth, journalist. Mor och son i ett samtal om att söka sig själv och Gud.