Sedan i somras har åtta långtidsarbetslösa i Lundby fått ett riktigt jobb, fem andra är ute på praktik med löfte om anställning. Det är det konkreta resultatet av ”Lundby Matching”, ett EU-finansierat projekt som på ett nytt sätt parar ihop arbetsgivare och arbetssökande.
Arbetsmarknadens stora problem idag är att arbetslösa ofta saknar kompetens till de lediga jobb som finns. Frågan ”klarar jag/han/hon jobbet?” ställs av både arbetssökande och arbetsgivare. Det är viktigt att rätt person hamnar på rätt ställe.
Jobbar obyråkratiskt
Det är också ledstjärnan för arbetet i Lundby Matching, ett projekt inom EU:s storstadssatsning Urban II.
– Vi försöker ta tillvara de mänskliga resurserna genom att jobba obyråkratiskt med stor personkontakt, säger Gita Olsson, projektkoordinator i SDN Lundby.
I Lundby finns cirka 1.400 öppet arbetslösa varav många långtidsarbetslösa. Andelen är klart högre än snittet i Göteborg.
– Värst är det i bostadsområden som Långängen, Fyrklövern och Kvillebäcken. Där koncentrerar vi våra insatser, säger Gita.
– Vi har valt ut 200 arbetslösa – 120 män och 80 kvinnor – och ska i år försöka slussa in så många som möjligt av dem i arbetslivet.
Matchar behov
Som projektets namn antyder går arbetet ut på att matcha de behov arbetsgivarna har med de förutsättningar och den kompetens som finns bland de arbetslösa. Många i gruppen är lågutbildade, men långtifrån alla.
– Vi har faktiskt en hel del akademiker också: jurister, fysiker, biologer med mera, berättar Gita.
Gita och hennes medarbetare har ett nära samarbete med Arbetsförmedlingen, som är med- finansiär i projektet, och den lokala företagarföreningen. Man har möten med arbetsgivare, stora och små, över hela Göteborg men framförallt på Hisingen, för att kartlägga behoven.
– Vi jobbar väldigt handfast mot arbetsgivarna, med personlig kontakt. Vi frågar: vad behöver du? Och så försöker vi hitta någon som kan passa.
– Ofta handlar det om en spetsutbildning som fattas. Till exempel att någon saknar körkort. Då fixar vi det, så snabbt som möjligt.
Början som praktikant
När man hittat någon lämplig till en ledig plats går den arbetssökande in som praktikant. Tre månaders praktiktid – gratis för arbetsgivaren.
– Vi håller ständig kontakt i varje enskilt fall för att se hur det går. Det kan visa sig redan efter ett par dagar att det inte funkar, då byter vi ut praktikanten mot någon annan. Just att jobba så nära och att inte släppa taget förrän man vet att det fungerar är hemligheten bakom framgången, tror Gita.
– Det gör att arbetsgivarna litar på oss. Samtidigt är det en trygghet för den arbetssökande.
Riktlinjerna för projektet drogs upp i våras, men startade på allvar i höstas. Sedan dess har åtta långtidsarbetslösa fått fast anställning. Åtta är ute på praktik, som så småningom övergår i en anställning – fem av dem har redan löfte om jobb.
Arbetsgivare är alltifrån industrier till restauranger, storkök och butiker. Andra har fått jobb på golfbanan och Operan.
Fakta | Matchning
• Lundby Matching är en del i EU:s storstadssatsning Urban II, som genomförs i ett hundratal städer runt om i Europa – varav Göteborg är en.
• Urban-satsningarna i Göteborg pågår t o m 2006. Totalt satsas 16 miljoner euro, varav EU står för en tredjedel och svenska fi nansiärer, främst staten, för resten.
• Urban II syftar till att minska sociala och ekonomiska problem genom innovativa arbetssätt. Målen är bl a ökad sysselsättning, jämställdhet och integration.
• I Göteborg genomförs Urban-projekt i Gunnared, Lärjedalen och Lundby.