Sedan den 1 oktober kan även personer under 67 år få tillgång till kommunal fixarservice. Fast bara människor med varaktiga funktionsnedsättningar, i eget boende. Lärjedalen är än så länge försöksstadsdel. Men om ett halvår ska det utvärderas om detta är ett koncept att utveckla i Göteborgs Stad.

Tjänsten är redan idag tillgänglig för alla kommuninvånare över 67. Det handlar om enklare vardagssysslor som att byta glödlampor eller lysrör, göra enklare planteringar eller underhåll i balkonglådor, ta in trädgårdsmöblerna, hänga upp gardiner eller tavlor, piska mattor, gör enklare ärenden såsom att lämna böcker på biblioteket eller göra udda inköp – inte handla mat.

– Hela tanken bakom detta är förebyggande, att vi ska förhindra olyckor och fall. Att man är där innan någon klättrar upp på en stege eller bär för tungt, säger Boel Forsberg, verksamhetsutvecklare i Lärjedalen.

För dem utan annan hjälp

Tjänsten vänder sig i första hand till dem som inte har någon annan hjälp av kommunens personal.

Den som vill ha hjälp av fixarservice får först ett hembesök av en socialsekreterare, som sedan gör en enkel biståndsbedömning. Man får också råd och tips om hur man själv kan undvika fall och olyckor. Därefter är det fritt fram att ringa fixarservice och avtala en tid varje gång behov uppstår. Servicen är kostnadsfri, men eventuella materialkostnader får man stå för själv.

Så många som möjligt ska få pröva

Pilotprojektet, som allts än så länge bara finns i Lärjedalen, kommer att pågå till och med mars 2011. Därefter ska projektet utvärderas.

– Vi är väldigt måna om att så många som möjligt ska få chansen att prova detta, säger Boel Forsberg.

Den som är intresserad kan enklast ringa till stadsdelens växel: 031-365 20 00.