I en tredjedel av sammanlagt 100 försök lyckades åtta 18-åringar med barnsligt utseende beställa starköl utan behöva visa legitimation. Fyra killar och fyra tjejer gick på uppdrag av Göteborgs Stads RUS-projekt ut en fredagkväll och beställde starköl. 50 Göteborgsrestauranger fick besök.
– Det som jag är väldigt glad över, och som jag hoppades på, var att ungdomsställena som vi jobbat särskilt med ändå hade ett så pass bra resultat. Det var skönt att se att de faktiskt tagit till sig den information vi har gett dem, säger Anna Ågren, chef för tillståndsenheten i Göteborgs Stad.
Sa att de glömt leg
– Vi visste inte riktigt vad vi hade att vänta, men det är siffror som är mycket bättre än de som Stockholm hade första gången man gjorde samma studie där, fortsätter Anna Ågren.
Vårt Göteborg har fått ta del av preliminära siffror från RUS-projektets studie där åtta ungdomar parvis besökte 14 kvarterskrogar, åtta pubar, åtta restauranger med ungdomsinriktning och 20 barer/nattklubbar i centrala Göteborg mellan halv sju och elva en fredagkväll i maj.
De åtta killarna och tjejerna skyllde på att de glömt legitimationen i de fall de fick frågan, och de uppgav sin riktiga ålder. De drack inte av starkölen när fick köpa, utan lämnade restaurangen strax efter.
Tillståndsenheten har tidigare jobbat särskilt mot ungdoms- ställen för att de ska kolla legitimation på ungdomar som inte ser ut att ha fyllt 18.
Nio av fjorton småkrogar serverade
Av de åtta restauranger med ungdomsinriktning som ingick i studien var det bara en som sålde. Av de 20 barer/nattklubbar som fick besök serverade sex stycken starköl. Ingen av de åtta pubar som ingick i studien gick med på att sälja en stor stark utan att ungdomarna visade leg.
– Pubarna hade också ett bra resultat, och dem har vi jobbat en del med, säger Anna Ågren.
Lättast var det att köpa starköl på en så kallad kvarters- krog, det vill säga ett litet matställe med alkoholrättigheter. Av de 14 kvarterskrogarna i studien serverade nio starköl till RUS-projektets utsända.
276 har gått utbildning
– Vi har precis fått de här siffrorna, och vad vi får diskutera är hur vi ska nå ut till kvarterskrogarna. Det vore också roligt att få med fler till RUS-utbildningen för där diskuterar vi mycket kring till exempel att fråga ungdomar om legitimation, säger Anna Ågren.
RUS-projektet har under det gångna året ordnat en särskild utbildning i ansvarsfull alkoholhantering för restaurang- personal. Hittills har 276 personer från 42 restauranger, hotell och bevakningsföretag gått RUS-utbildningen.
14 av de 50 besökta restaurangerna har personal som gått utbildningen. Av dessa 14 var det tre stycken som sålde starköl till ungdomarna i studien.
Slutrapport kommer i höst
RUS har också startat ett samarbete med ordningsvakter på krogarna längs Avenyn.
Av de 17 restauranger som hade en vakt i dörren var det bara två stycken som sålde till ungdomarna i studien. Ingen av de 14 kvarterskrogarna i studien hade vakt eller RUS-utbildad personal.
Restaurangerna i studien valdes ut slumpmässigt och har serveringstillstånd för öl, vin och sprit och ligger i Göteborgs centrum. Vilka restauranger som ingått i studien och vilket resultat de fick kommer RUS inte att lämna ut men en slutrapport av studien kommer i höst.
Om RUS-projektet
– RUS står för Restauranger-Utveckling-Samarbete är ett samarbetsprojekt som som leds av Göteborgs Restaurangråd med representanter från restaurangbranschen, polismyndigheten i Västra Götaland, Sveriges Hotell och Restaurangföretagare, tillståndsenheten, cityenheten och Hotell- och Restaurangfacket.
– RUS har som mål att minska våld och skador i samband med alkoholkonsumtion på Göteborgs restauranger och minska servering till ungdomar under 18 år.
– I STAD-projektet i Stockholm serverades 45 procent av ungdomarna i studien första gången den genomfördes 1996. Fem år senare var siffran 32 procent.