Ny e-tjänst för privatvigslar. Går du i giftastankar så här före jul och är sugen på att gifta dig vid havet, i en helikopter eller kanske hemma i vardagsrummet? Nu går det att boka privat borgerlig vigsel direkt på webben.

– Det har blivit populärt att själv välja plats för sin borgerliga vigsel. Många par vill ha sitt bröllop mer personligt, man kanske vill ha musik eller någon som läser en dikt, säger Martin Hjalmarsson, handläggare för borgerliga vigslar på stadsledningskontoret.

Mellan 1600 och 1700 par gifter sig borgerligt i Göteborg varje år. Av dessa väljer mellan 400 och 500 par att ordna en privat vigselceremoni på någon annan plats än i rådhuset. Hittills har de varit tvungna att i efterhand fylla i en blankett och skicka in för att få vigseln registrerad.

Med den nya e-tjänsten blir det enklare att göra slag i saken. Först måste man dock ha ansökt om hindersprövning hos Skatteverket och ha bokat tid och dag med en vigselförrättare. Sen är det bara att gå in på webben och registrera sina uppgifter på goteborg.se/bokaprivatvigsel.

Vigseladministrationens nya e-tjänst ingår i den satsning som staden gör för att bredda utbudet av digitala tjänster. Näst på tur bland e-tjänsterna är att ansöka om stöd för personer med funktionsnedsättning.