Ökad tillgänglighet med ny sajt. Nu har det blivit lite lättare att bygga mobilappar om Göteborgs p-platser, cykelvägar eller hjärtstartare - och mycket annat. Sajten där Göteborgs Stad lägger ut öppna data har fått nytt gränssnitt och utseende.

Sajten heter data.goteborg.se och startade för några år sedan som ett utvecklingsprojekt vid trafikkontoret, som fortfarande äger den. Här finns idag ett dussin länkar till öppna data som kommunen skapat eller sammanställt, till exempel luftkvalitet, cykelverkstäder och vattennivån i Göta älv.

Presenterar data på ett standardiserat sätt
– Alltihop är offentliga uppgifter, men kan vara svåra att hitta, säger Lars Samuelsson, it-strateg på miljöförvaltningen.

– Tanken är att om staden presenterar data på ett standardiserat sätt, kan andra vidareförädla den, till exempel i form av mobilappar.

– I stället för att kommunen ska lägga tid och skattepengar på att bygga appar, kan det göras av andra som gör det bättre än vi. Och vi kan koncentrera oss på att hålla hög kvalitet på informationen. Det gynnar alla, säger Lars Samuelsson.

Miljöförvaltningen vill till exempel kunna visa luftkvalitet och bullerdata lite mer avancerat än man gör idag. Telefonsvararen Herr Luft finns fortfarande kvar, men antalet samtal har minskat. För några år sedan byggde miljöförvaltningen en app som visar de aktuella luftföroreningarna i Göteborgsluften.

Ännu bättre senare i höst
– Så snart någon öppnar sin app, går den till sajten med öppna data, hämtar informationen och visar resultatet i mobilen, säger Lars Samuelsson.

Den nya designen på sajten är ett provisorium inför och under tävlingen West Coast Big Apps som pågår just nu. Tävlingen går ut på att skapa digitala tjänster med utgångspunkt från öppna källor i Västsverige.

Senare i höst ska sajten bli ännu bättre, vilket förhoppningsvis leder till att fler öppna data läggs ut. Varje förvaltning och bolag får själva avgöra vad som kan vara intressant att publicera och där inte sekretess, till exempel kring personuppgifter, lägger hinder i vägen.

– Under hösten kommer vi att förbättra tekniken bakom sajten och då ska det bli lättare rent praktiskt att publicera data. Jag tror att det kommer mer och mer, säger Lars Samuelsson.

Eu-direktiv styr
– Det kan vara nåt så enkelt som att social resursförvaltning har en lista med lägergårdar som kan läggas ut i en excelfil. Och så kan någon använda den för att göra en digital tjänst.

Kommunerna och resten av den offentliga sektorn har krav på sig, via de två EU-direktiven PSI och Inspire, att publicera mer data till medborgarna.

– Båda direktiven handlar i grunden om att vi faktiskt måste dela med oss av informationen, inte låsa in den. För mig är det en demokratifråga och jag skulle vilja att det fanns mycket mer, säger Lars Samuelsson.

Tävlingen West Coast Big Apps pågår till och med 20 oktober.