Lutz Ewert.

Ny hemsida för stadens statistik. Hallå där Lutz Ewert, planeringsledare på Göteborgs Stads statistikavdelning, som i dagarna har flyttat in sina siffror i en modernare miljö. Vad är förändringen på den nya hemsidan?

Göteborgs Stad Statistik och analys

– Den har flyttat så att besökarna nu kommer åt sidan från goteborg.se:s startsida, under ”kommun och politik” och vidare till ”kommunfakta”. Det enklaste är dock fortfarande att skriva in adressen statistik.goteborg.se eller googla på ”statistik Göteborg”.

– Och sidan har fått ett nytt utseende, vi hoppas att det ska vara lättare att hitta det man söker. Sidan är både mobilanpassad och tillgänglighetsanpassad. Synskadade kan nu ta del av innehållet. Det går att få innehållet uppläst för sig, så det är en stor förbättring.

Finns det något nytt innehåll på sidan?
– Ja, vi har lagt till en ny sammanfattning om Göteborgs befolkningsutveckling. Efterhand kommer vi även lägga till beskrivningar av utvecklingen inom andra områden, som till exempel bostäder och utbildning. Det finns diagram och lite förklarande text. Det har vi tänkt ska göra det lättare för de som söker enkla fakta.

– Det finns också möjlighet att ta hem det som powerpointbilder eller ladda ner som pdf. Dessutom har vi lagt ut en publiceringsplan på sidan så att besökarna vet när det kommer ny statistik nästa gång.

Vilka brukar använda sig av hemsidan och databasen där man kan göra egna sökningar?
– Det är allt från politiker och tjänstemän inom Göteborgs Stad till allmänheten, företagare, organisationer och skolor. Att det är en bred målgrupp är ett problem i sig, vissa vet exakt vad de vill ha och andra kanske inte kan något om statistik överhuvudtaget.

Varför är det viktigt med statistik?
– I dessa dagar med fake news är det trevligt med något som speglar verkligheten. Det handlar om fakta. Vår första uppgift är egentligen att förse politiken och stadsledningskontoret med bra underlag för att de ska kunna fatta bra beslut. Men statistiken är även viktig till exempel för företagaren som vill öppna restaurang och kanske veta vilka som bor i området, hur mycket de tjänar och så vidare.