Sju nomineringar till Göteborg i White Guide junior. Salladsbuffé med 100 procent ekologiska grönsaker, daglig uträkning av matsvinn och lektioner om hållbar mat. Det är några av ingredienserna i Lillbyskolans vinnande receptet till nomineringen Årets klimatkök i White Guide junior.

Göteborgs Stad har fått sju nomineringar i till White Guide junior. Priset som delas ut i flera kategorier varje år vill lyfta fram och sprida goda exempel från skolmatsalar i Sverige. En av de nominerade i Göteborg är Lillebyskolan som kan bli Årets klimatkök.

‒ Vi är väldigt glada och stolta över den här nomineringen. Jag och mina medarbetare i skolköket jobbar varje dag med att servera giftfria och hållbara måltider till barnen, säger köksmästaren Susanne Forsberg.

I Lillebyskolans kök är målsättningen alltid att köpa så mycket ekologiska råvaror som möjligt. I april blev det sammanlagt 71 procent ekologiskt. När det gäller salladsbuffén har de satt en hög målsättning.

‒ Den ska vara 100 procent ekologisk ‒ och det är den.

Satsar på kunskap
Susanne tror att en av anledningarna till att de blivit nominerade till White guide junior är att skolan även satsar på att ge eleverna kunskap om hållbar mat.

‒ Då och då lämnar jag köket och går upp i klassrummen för att prata om bland annat djurhållning och antibiotika och hållbar odling.
Tillsammans med eleverna arbetar skolköket också med att minska matsvinnet. Personalen sätter upp information om hur mycket mat elever har slängt varje dag. När det klarat att hålla nivån nere blir det någon form av belöning.

Märker resultat
På menyn står vegetariskt en till två gånger i veckan och mycket grönsaker.

‒ Vi partar mycket med dem om att provsmaka om de är osäkra på ifall det gillar maten och att det är bättre att ta flera gånger än att lägga upp en jätteportion.

Och det ger resultat.

‒ Vi märker att de tar till sig det vi sagt och svinnet går ner. De förstår att är onödigt att köpa fina ekologiska grönsaker om de sedan hamnar i papperskorgen.
Susanne tycker att nominering till White guide är en fin bekräftelse på deras dagliga arbete med klimatsmarta måltider och om de vinner vet hon redan hur de ska fira.

‒ Vi bjuder barnen på glass ‒ ekologisk förstås.

White Guide Junior avgörs i Eriksbergshallen i Göteborg den 18 september.